Oud-wereldkampioen Theo Bos heeft maandag bij de NK baanwielrennen in Alkmaar goud veroverd op de kilometer tijdrit. 

De 32-jarige Bos, die tussen 2004 en 2007 vijf wereldtitels veroverde, klokte 1.02,672 en troefde daarmee zijn concurrentie af. Zijn topsnelheid lag op 64,97 kilometer per uur.

Jeffrey Hoogland pakte het zilver in 1.04,125 en Roy Eefting het brons in 1.05,180.

Bos zei bij de NK dat hij zich wil kwalificeren voor de Olympische Spelen van Rio 2016. De renner uit Hierden, die de laatse jaren vooral actief is op de weg, denkt vooral kans te maken op de teamsprint.

Van Riessen

Laurine van Riessen pakte na de titel op de keirin ook de nationale driekleur bij de 500 meter tijdrit. De voormalig topschaatsster uit Leiden klokte 35,305 en was daarmee de snelste.

Ze troefde evenals op de keirin Elis Ligtlee af, die opnieuw genoegen moest nemen met zilver: 35,539. Het brons ging naar Kyra Lamberink in 36,461.

Vera Koedooder greep de titel op de puntenkoers. Ze was ongenaakbaar in de wedstrijd en slaagde erin het peloton twee keer op een ronde te zetten. Roxane Knetemann verzekerde zich ondanks een valpartij van het zilver en Amy Pieters behaalde het brons.

Pieters was wel de snelste in de scratch. Ze won het goud in de race over 10 kilometer door wereldkampioene Kirsten Wild te verslaan. Wild nam zilver in ontvangst en Kelly Markus kreeg het brons voor haar derde plek.