Raymond van Barneveld had zondag het idee dat zijn kersverse grootvaderschap de oorzaak was van zijn zwaarbevochten zege na een thriller tegen Stephen Bunting in de tweede ronde van het WK darts.

De Hagenaar stapte na een zevende en beslissende set uiteindelijk als winnaar van het podium in het Londense Alexandra Palace: 4-3.

"Het was zo'n gekke partij", blikt de vijfvoudig wereldkampioen terug voor de camera van RTL7. "Elke keer spookte die kleine door m'n hoofd", doelt de 48-jarige Nederlander op de geboorte van zijn kleinzoon eerder op zondag. "Misschien heeft dat me uiteindelijk wel geholpen."

Van Barneveld was trots dat hij de moed niet opgaf toen hij het even moeilijk had tegen zijn Engelse opponent, maar zich met enkele knappe dubbels terugknokte in de partij. "Normaal gesproken geef ik op, maar vandaag niet."

'Smerige finishes'

Waar Bunting enkele keren verzuimde de legs naar zich toe te trekken, gooide 'Barney' onder meer 131, 116 en 96 uit. "Een paar smerige finishes hebben me in leven gehouden vandaag", concludeert de Nederlander.

Toch baalt Van Barneveld dat hij het zichzelf nog zo moeilijk maakte tegen de 30-jarige Bunting, die hij vorig jaar nog versloeg in de kwartfinales. "Het kan nooit eens lekker 4-1 of 4-2."