Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld hebben zich zondag verzekerd van een onderlinge ontmoeting in de derde ronde van het WK darts. Vincent van der Voort en Benito van de Pas plaatsten zich eveneens voor de achtste finales in Londen.

De als eerste geplaatste Van Gerwen walste in de tweede ronde met een imponerend gemiddelde van liefst 109,23 over Darren Webster heen: 4-0. De Nederlander gunde zijn Engelse opponent slechts één leg.

'Mighty Mike', als eerste geplaatst bij de titelstrijd in het Alexandra Palace, liet direct zijn intenties blijken door te imponeren met hoge scores en een gemiddelde van 109,98 te noteren in de eerste set.

Ook in het tweede bedrijf had Webster weinig in te brengen tegen de Brabander, die onder meer 121 en 136 uitgooide. Pas na negen legs kon de 49-jarige Engelsman, die vooraf blaakte van het zelfvertrouwen, zijn eerste punt op het scorebord brengen.

In het vervolg liet Van Gerwen, die al aangaf zijn tegenstander een "pak rammel" te willen geven, er echter geen twijfel over bestaan wie de sterkste was. De 26-jarige Nederlander denderde overtuigend door en liet weinig heel van Webster, die zeven van zijn acht ontmoetingen met de Brabander verloor.

Van Barneveld

Dinsdag neemt Van Gerwen het in de achtste finales op tegen Van Barneveld. De Hagenaar, eerder op de dag opa geworden van een kleinzoon, was in een absolute kraker net iets sterker dan Stephen Bunting uit Engeland: 4-3.

De 48-jarige 'Barney' kende wel een bijzonder zwakke start in het Alexandra Palace. De Hagenaar miste vrijwel al zijn dubbels en gaf Bunting zo de gelegenheid om de eerste set met 3-1 naar zich toe trekken.

In de tweede set stelde Van Barneveld, als zestiende geplaatst in Londen, echter op orde op zaken door geen enkele leg weg te geven tegen de Engelsman, maar de volgende set zag hij overtuigend gewonnen worden door de 30-jarige Bunting.

Dubbels

Van Barneveld leek daarna even te wankelen, maar knokte zich weer knap terug tot 2-2. In de belangrijke vijfde set maakte de Hagenaar vervolgens indruk door op fraaie wijze onder meer 116 en 131 uit te gooien en zo 3-2 op het scorebord te brengen.

Toch moest er een zevende set komen, omdat Bunting zijn dubbels beter gooide dan Van Barneveld. In die beslissende set toonde de vijfvoudig wereldkampioen uit Nederland zich net iets sterker dan zijn Engelse opponent: 4-2.

Vorig jaar rekende Van Barneveld ook al af met Bunting op het WK. Destijds was de Nederlander in de kwartfinales met 5-4 te sterk voor de BDO-wereldkampioen van 2014.

Van der Voort

De 40-jarige Van der Voort knokte zich in de tweede ronde na een 2-0 achterstand langs de Australiër Kyle Anderson: 4-2.

Van der Voort en Anderson misten veel pijlen op de dubbels, waardoor het gemiddelde van beide spelers niet bijster hoog was: 95,12 om 92,23.

In de achtste finales neemt de Noord-Hollander het op tegen Gary Anderson. De als tweede geplaatste Schot rekende zaterdag af met de Engelsman Daryl Gurney (4-1).

Anderson kroonde zich vorig jaar tot wereldkampioen in het Alexandra Palace in Londen. Hij zette in de eindstrijd Phil Taylor met 7-6 opzij. Van der Voort redde het vorig jaar in de kwartfinales niet tegen Taylor en verloor met 5-3.

Van de Pas

Van de Pas was in de tweede ronde met 4-2 te sterk voor de Belg Dimitri van den Bergh. De 22-jarige Tilburger stuit in de volgende ronde op Michael Smith. De als achtste geplaatste Engelsman rekende eerder op de dag af met zijn landgenoot Steve Beaton: 4-2.

Ook Van de Pas en Van den Bergh haalden niet een al te hoog gemiddelde. De Nederlander kwam tot 95,17, terwijl de 21-jarige Belg het moest doen met 92,51.

Van de Pas verloor nog wel de eerste set en kwam bij een 2-2 tussenstand in sets een paar keer goed weg, maar hij maakte het in de zesde en laatste set koelbloedig af.

De achtste finales waren vorig jaar het eindstation voor de als 24e ingeschaalde Van de Pas. De Brabander werd toen uitgeschakeld door de Schot Robert Thornton.

Wade en Smith

De Engelsman James Wade, als zevende geplaatst, had geen enkele moeite met zijn landgenoot Wes Newton: 4-0. Eerder op de dag drong Michael Smith al door tot de derde ronde dankzij een 4-2 zege op Steve Beaton.