Olympisch kampioen windsurfen Dorian van Rijsselberghe heeft donderdag opnieuw zijn onvrede geuit over de kwaliteit van het water in Rio de Janeiro, waar komende zomer de Olympische Spelen worden gehouden.

Van Rijsselberghe noemt het water ''walgelijk en gevaarlijk'', zo schreef hij donderdag na zijn zege in de Copa Brasil de Vela op zijn eigen website. De olympisch kampioen van 2012 was twee jaar geleden ook al kritisch op de kwaliteit van het water.

"Vaak had ik plastic aan mijn vin. Mijn trainingspartner overkwam dit dertien keer in één race. We moeten terugvaren tijdens de race om dit drijvend vuil van onze surfborden af te krijgen.''

''Hoe zou dat zijn tijdens de Spelen?", vervolgt Van Rijsselberghe. "Windsurfers en zeilers die terugvaren om een race te winnen. Dit is wat gaat gebeuren als niemand bereid is drastische maatregelen te nemen om deze voortdurende vervuiling van lokale wateren te veranderen."

Probleem

De waterkwaliteit in de baai van Guanabara, waar de olympische zeilers zullen strijden om eremetaal, is al langer een probleem. Er wordt regelmatig geklaagd, maar de oplossing lijkt nog niet gevonden.

Sportkoepel NOC*NSF houdt de waterkwaliteit zelf in de gaten. Technisch directeur Maurits Hendriks noemt Guanabara Bay ''echt een probleem''.