De internationale gewichthefbond IWF heeft donderdag zeventien gewichtheffers voorlopig geschorst die in verband worden gebracht met dopinggebruik bij het WK van eind november dit jaar.

Tijdens het mondiale toernooi in Houston zijn ten minste 24 verdachte dopingtesten ingeleverd. Het IWF meldde dat bijna één op de acht testresultaten neigen naar doping. 

Van de zeventien geschorste gewichtheffers komen er onder meer vier uit Rusland, drie uit Azerbeidzjan en drie uit Kazachstan. Onder anderen wereldkampioen Aleksei Lovchev kwam niet goed door de dopingcontrole.

Tot nu toe zijn er zeven deelnemers aan het WK van november geschorst vanwege dopinggebruik. De bekendste zondaar is de Noord-Koreaan Kim Un Guk. De olympisch- en wereldkampioen in de categorie tot 62 kilogram werd voorlopig geschorst wegens het gebruik van letrozol.

200

In totaal deden er 600 atleten mee en werden er meer dan 200 testen uitgevoerd, vooral bij atleten van wie werd vermoed dat ze zich niet aan de dopingregels hielden. In 24 gevallen waren de resultaten verdacht, maar nog niet alle resultaten zijn binnen.

Het gewichtheffen zucht onder dopinggebruik. De Bulgaarse gewichtheffers zijn niet welkom in Rio, omdat eerder dit jaar vlak voor het EK elf van de twaalf afgevaardigden aan de doping bleken te zitten. 

''De IWF is vastberaden om het strikte anti-dopingprogramma door te zetten ter bescherming van de atleten die niet gebruiken. Ook dat harde werk verdient aandacht'', meldde de bond.