De drone die dinsdag vlak achter skiër Marcel Hirscher neerkwam op de piste van Madonna di Campiglio, is bewust naar beneden gehaald door de bestuurder. 

Dat blijkt woensdag uit eerste onderzoek van Infront, het bedrijf dat de tv-registratie verzorgde in het Italiaanse skioord en de drone had ingehuurd voor beelden vanuit de lucht.

Het vliegende apparaat met daarop een camera haperde volgens het onderzoek ineens, vermoedelijk veroorzaakt door een storing op de frequentie van het besturingssysteem. De bestuurder volgde de veiligheidsvoorschriften en liet de drone zo laag mogelijk vliegen en vervolgens uit voorzorg crashen. 

Het toestel stortte neer vlak achter de 26-jarige Hirscher, die bezig was aan een wereldbekerslalom. De Oostenrijker met Nederlandse roots eindigde als tweede en nam het voorval aanvankelijk luchtig op.

Toen hij de heftige beelden had teruggezien, was zijn toon echter heel anders. "Een schande. Je moet er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren'', zei Hirscher.

Door de crash is het gebruik van drones tot nader order op alle skipistes verboden door de internationale federatie FIS.

Skiër Hirscher ontsnapt aan crash met drone
Skiër Hirscher ontsnapt aan crash met drone