De wereldskifederatie FIS heeft drones bij wereldbekerwedstrijden woensdag verboden.

Het besluit werd genomen nadat skiër Marcel Hirscher dinsdag bijna geraakt werd door een neerstortende drone met camera bij de wereldbekerwedstrijd in het Italiaanse Madonna di Campiglio.

Wedstrijdirecteur Markus Waldner zei dat de drones, die gebruikt worden voor de televisieregistratie, niet veilig genoeg zijn. "Ze blijven daarom verboden zo lang ik verantwoordelijk ben", aldus Waldner tegenover persbureau AP.

Het bedrijf Infront, dat de tv-registratie verzorgde in het Italiaanse skioord, verontschuldigde zich bij Hirscher en FIS voor het ''ongelukkige voorval'' en kondigde aan na onderzoek zo snel mogelijk met informatie te komen.

Hirscher zelf, die amper iets gemerkt had van de pal achter hem neergekomen drone, nam het voorval aanvankelijk luchtig op.

''Ik dacht dat er iemand achter me skiede of dat er op een of andere manier een stang van een poortje net achter me was beland'', zei de Oostenrijker.

Maar toen hij de beelden had gezien was zijn toon anders: ''Een schande. Je moet er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren.''

Bekijk beelden van het incident:

Waanzin

Waldner sprak direct na het incident al van ''geknoei'' en van een maar net afgewende ramp. In tegenstelling tot in Oostenrijk of Duitsland waren drones bij skiwedstrijden in Italië tot woensdag gewoon toegestaan.

''Hij zou niet recht boven de piste vliegen'', zei Waldner. ''Maar in de tweede manche kwam hij steeds dichter boven de skiërs. Het is complete waanzin.''

Hirscher kon er uiteindelijk nog een grapje over maken. ''Druk luchtverkeer boven Italië'', schreef hij op Facebook bij een foto van het incident.