Nick Davies is dinsdag voorlopig opgestapt bij de internationale atletiekfederatie IAAF.

De rechterhand van voorzitter Sebastien Coe raakte maandag in opspraak door een uitgelekte e-mail waarin hij voorstelde positieve dopingtests van Russische atleten pas na de WK van 2013 in Moskou openbaar te maken.

Ook suggereerde de algemeen secretaris van de IAAF een speciaal dossier aan te leggen voor Russische atleten dat moest aantonen dat de vele dopinggevallen in het land het gevolg waren van intensieve dopingcontroles.

"Ik moet met het antidopingbureau om tafel en te weten zien komen welke Russische lijken er nog in de kast liggen wat betreft doping. Ik denk dat de tijd om atleten bekend te maken al verstreken is en dat we nu slim moeten zijn", zou Davies hebben geschreven in de e-mail .

Davies stuurde de e-mail naar Papa Massata Diack, de zoon van voormalig IAAF-voorzitter Lamine Diack. Vader en zoon Diack werden vorige maand aangeklaagd wegens corruptie. Ze zouden geld hebben aangenomen om positieve dopingtesten te camoufleren. Papa Diack ontkende dinsdag alle aantijgingen van omkoping en corruptie en zei ook dat senior onschuldig is.

Davies laat weten voorlopig terug te treden, in afwachting van het onderzoek van de ethische commissie van de IAAF.

Schorsing

De IAAF schorste vorige maand de Russische atletiekbond wegens jarenlang systematisch en door de staat gesteund dopinggebruik.

Davies benadrukte in de e-mail dat betrapte Russische atleten in 2013 beter niet mee konden doen aan de WK in eigen land, maar dat hun namen pas na de titelstrijd moesten worden vrijgegeven.

In de vier maanden na de betreffende WK, waarop de Russen de meeste medailles veroverde, legde de IAAF dopingstraffen op aan zestien Russische atleten.