Jeffrey de Zwaan is zeer tevreden over zijn debuut op het WK-darts, ondanks dat hij maandag in de eerste ronde verloor van de Engelsman Michael Smith.

"Ik had niet verwacht dat het zo goed zou gaan. Misschien is het tijd voor een klein feestje", zegt de 19-jarige Nederlander tegen het AD.

De Zwaan maakte het de als achtste geplaatste Smith bijzonder lastig in het Londense Alexandra Palace. Hij kwam zelfs op een 2-1 voorsprong in sets, maar door het verlies van de vijfde set na een tiebreak (6-5) verloor hij alsnog met 3-2.

Op het moment dat De Zwaan op voorsprong kwam, dacht hij even aan een stunt. "Maar toen gooide Smith een hele goede finish van 134 uit, terwijl ik op tops stond. Dat deed best wel pijn. Daarna ging hij beter gooien en dan hou je hem moeilijk tegen."

Supertrots

Toch had De Zwaan ook in de beslissende vijfde set nog kans op de zege. "Ik heb Smith goed laten zweten", beseft de Zuid-Hollander, die pas een jaar prof is. "Dit smaakt naar meer. Deze wedstrijd ga ik zeker nog een paar keer terugkijken."

"Ik ben supertrots op mezelf en kan niet wachten tot volgend jaar. Ik ga er alles aan doen om dan weer op dit podium te staan."