Jeffrey de Zwaan is er net niet in geslaagd om de tweede ronde te bereiken op het WK darts. De 19-jarige debutant moest maandagavond met 3-2 zijn meerdere erkennen in de Engelsman Michael Smith.

De Zwaan gaf zijn als achtste geplaatste opponent prima partij in Londen. Hij gooide zelfs een hoger gemiddelde dan Smith en noteerde zes keer een score van 180.

De jonge Nederlander verloor de eerste set, maar pakte vervolgens overtuigend twee sets op rij. Smith bracht de stand daarna op 2-2.

In de vijfde en beslissende set ging het lang gelijk op. Een tiebreak moest de beslissing brengen, waarin Smith uiteindelijk met 6-5 te sterk was.

Door het verlies van De Zwaan blijft het aantal Nederlanders dat de tweede ronde bereikte met Christian Kist, Michael van Gerwen, Vincent van der Voort en Raymond van Barneveld voorlopig vier. Woensdag komen Benito van de Pas, Jan Dekker en Jelle Klaasen nog in actie in de eerste ronde.

Thornton

Eerder op de avond zorgde de Engelsman Alan Norris wel voor een stunt. Hij was met 3-0 te sterk voor de als zesde geplaatste Schot Robert Thornton.

James Wade, de nummer zeven van de plaatsingslijst in Alexandra Palace, maakte geen fout. Hij liet zijn Griekse tegenstander John Michael met 3-0 kansloos.