Yvette Broch denkt dat de Nederlandse handbalvrouwen bij de Olympische Spelen van 2016 in Rio een gooi kunnen doen naar een gouden medaille. 

"We hebben nu bij het WK zilver gehaald, dus laten we dan daar maar goud pakken", aldus Broch maandag bij aankomst op Schiphol tegen NU.nl.

"We hebben een supergoede ploeg en ik denk dat we in Rio, als iedereen fit is, mooie dingen kunnen laten zien. Ik vind ook dat we op het WK geen goud hebben verloren, maar juist zilver hebben gewonnen. Natuurlijk wil je vooraf winnen, maar het zat er gewoon niet in. Ik ben supertrots op onze prestatie en ik denk dat we het handbal op de kaart hebben gezet."

De Nederlandse handbalvrouwen waren de afgelopen weken de grote verrassing op het WK in Denemarken. De ploeg van bondscoach Henk Groener stootte door tot de finale, waarin zondag met 31-23 verloren werd van Noorwegen. Door de zilveren medaille wordt Oranje in één klap gerekend tot de kanshebbers op een olympische medaille.

De 25-jarige Broch wil nog niet teveel denken aan de druk die het WK-zilver met zich mee zal brengen in Rio. "Ik voel die druk nu in ieder geval nog niet. We gaan gewoon lekker ons ding doen."

Video: Fans halen handbaldames binnen op Schiphol

Kwalificeren

Overigens is Nederland nog niet gekwalificeerd voor de Spelen. Oranje speelt in maart nog een olympisch kwalificatietoernooi waarbij het in een poule met Frankrijk, Japan en Tunesië bij de eerste twee moet eindigen.

Broch verwacht dat de ploeg dat gaat halen. "Ja, die gaan we even pakken. We hebben op het WK al van Frankrijk gewonnen en ook Tunesië en Japan moeten we kunnen hebben."

Ook Broch’s teamgenote Sanne van Olphen ziet het OKT met vertrouwen tegemoet. "We hebben de Spelen nog nooit gehaald, maar als we deze spirit kunnen doorzetten is er een grote kans dat we ons plaatsen", aldus Van Olphen.

"We gaan nu ook gelijk doorwerken naar Rio. We hebben er nu een beetje van geproefd en willen meer."