Handbal

Bondscoach Groener geëmotioneerd door finaleplaats handbalsters

Bondscoach Henk Groener kon vrijdag zijn geluk niet op nadat de Nederlandse handbalsters zich ten koste van Polen (30-25) hadden geplaatst voor de finale van het WK.

"Ik kan het niet geloven. We staan gewoon in de finale van het WK, prachtig", aldus een geëmotioneerde Groener voor de camera van Ziggo Sport.

"We werken al jaren met elkaar en ik heb de ploeg zien groeien. Op dit toernooi past het gewoon allemaal."

De oefenmeester was zeer te spreken over hoe zijn team aan de wedstrijd in het Deense Herning begon. "De openingsfase was natuurlijk fantastisch, maar je weet ook dat Polen nooit opgeeft."

"Dat zag je in de tweede helft. Zij kwamen op een gegeven moment steeds dichterbij. We hebben gelukkig kwaliteit genoeg om dan alsnog de zege over de streep te trekken."

Spelen

In de eindstrijd is Noorwegen, dat in de andere halve finale met 35-33 te sterk was voor Roemenië, de tegenstander. "We gaan dit succes rustig vieren en daarna ons gelijk focussen op de finale", zei Groener.

Als het Nederlands team zondag de wereldtitel verovert, is het meteen geplaatst voor de Olympische Spelen van Rio in 2016. "Maar met de finaleplaats hebben we onszelf al een groot plezier gedaan, want we krijgen nu een gunstige indeling voor het olympisch kwalificatietoernooi", liet Groener weten.

Groot

Ook Nycke Groot, uitgeroepen tot speelster van de wedstrijd, was door het dolle heen. "Het duel duurde in mijn beleving wel heel lang. Na rust ging het allemaal iets moeizamer, maar we zijn koel gebleven."

Oranje was in de groepsfase nog met 31-20 te sterk voor Polen. "We wisten dat we een ander team zouden treffen, omdat zij knappe resultaten hadden geboekt in de achtste finale en kwartfinale", aldus Groot.

Ze zat er na de wedstrijd helemaal doorheen. "Ik kan nu niks meer, ben helemaal kapot. We gaan het nog een beetje met de meiden vieren en daarna lekker naar bed."

Topschutter Estavana Polman was eveneens uitzinnig van vreugde. "Heerlijk. We staan in de finale en nu gaan we voor niets minder dan de gouden medaille. Het was aanvallen, eroverheen en dan de wedstrijd winnen. Wat wil je nog meer. We zijn klaar voor de finale.''

Tip de redactie