Handbalsters plaatsen zich ten koste van Polen voor WK-finale

De Nederlandse handbalsters hebben zich vrijdag in het Deense Herning geplaatst voor de finale van het WK. In de halve eindstrijd werd Polen met 30-25 verslagen.

Oranje wist nog nooit eerder in de geschiedenis de finale van een mondiaal eindtoernooi te bereiken.

De tegenstander in de finale is Noorwegen. De olympisch kampioen was in de andere halve eindstrijd met 35-33 te sterk voor Roemenië. 

Als het Nederlands team zondag de wereldtitel verovert, is het meteen geplaatst voor de Olympische Spelen van Rio in 2016.

De ploeg van bondscoach Henk Groener maakte in de eerste helft al het verschil met het snelle en dodelijk effectieve spel waarop het patent heeft dit toernooi. Polen probeerde het met fysiek spel, maar kreeg geen vat op de beweeglijke internationals van Nederland, waarin ook weer keepster Tess Wester uitblonk.

Estavana Polman was topschutter met zes doelpunten. Nycke Groot scoorde vijf keer en de opbouwster werd tot beste speelster van de wedstrijd uitgeroepen. Yvette Broch noteerde ook vijf treffers.

Geconcentreerd

Van overschatting was geen sprake bij de Nederlandse ploeg, die in de groepsfase ook al met ruime cijfers van Polen had gewonnen (31-20). Vanaf het eerste fluitsignaal speelde Oranje geconcentreerd en goed.

Groot nam de ploeg meteen bij de hand met de eerste twee treffers, Michelle Goos reageerde alert op verre uitworpen van doelvrouw Wester, Polman en Lois Abbingh waren trefzeker met hun harde worpen en Broch heerste weer op de cirkel.

Met een paar tussenspurts nam de equipe van Groener en zijn nadrukkelijk meecoachende assistent Peter Portengen afstand. Bij rust was de kloof al zeven doelpunten: 15-8.

Scheurtjes

Na rust drukte Nederland meteen door en liep het uit naar negen doelpunten voorsprong, maar de Deense coach Kim Rasmussen kreeg toen zijn Poolse meiden aan de praat en geleidelijk kwam de tegenstander terug in de wedstrijd.

De dekking van Oranje begon scheurtjes te vertonen en het scoren ging moeizamer, hoewel Lynn Knippenborg als invalster haar best deed. De marge slonk naar drie en Oranje verslapte even, maar op karakter vocht de ploeg zich in een spannende slotfase naar een historische prestatie.

Lees meer over:

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie