Handbal

Handbalster Abbingh gelooft in titel op historisch WK voor Oranje

Een halve finale op een WK is nieuw voor alle Nederlandse handbalsters, maar de speelsters van de ploeg in topvorm zijn in aanloop naar het duel van vrijdagavond met Polen niet bang om uit te spreken dat ze nu voor het allerhoogste gaan.

"Vanaf het moment dat we ongeslagen als eerste eindigden in de poule, begonnen we te geloven dat het mogelijk was om voor de titel te gaan", zegt Lois Abbingh in gesprek met NU.nl.

Voorafgaand aan het toernooi stelden de handbalsters dat het hun doel was om de kwartfinales en daarmee het olympische kwalificatietoernooi te bereiken.

"Voor het toernooi dachten we al wel dat we hoge ogen konden gooien, maar we wilden ook een realistisch doel stellen", aldus Abbingh. "Nu hebben we al de beste prestatie ooit van een Nederlands team op een WK neergezet, maar we willen nog meer en dat kan ook."

"Het voelt nog steeds een beetje onwerkelijk dat we in de halve finale van het WK staan, maar als je er zo dicht bij zit, dan wil je het niet meer weggeven."

Teamgeest

De 23-jarige Abbingh is een van opvallende speelsters in het team van bondscoach Henk Groener en met 39 treffers in zeven wedstrijden bovendien de topscorer van Nederland. Net als haar ploeggenoten benadrukt de speelster van het Roemeense HCM Baia Mare echter dat de kracht van dit Oranje in de sterke teamgeest zit.

"In de kwartfinale tegen Frankrijk (28-25 zege, red.) gaf het feit dat wij echt een team zijn wederom de doorslag. Individueel hadden de Fransen misschien de betere spelers, maar ondanks dat het niet onze beste wedstrijd was, hebben we als team heel hard gevochten en de zege aan het eind over de streep getrokken."

Oranje is nog een relatief jong en onervaren team, maar een groot deel van de selectie speelt al lang met elkaar samen.

"Als je naar onze leeftijd kijkt, dan is het misschien verrassend dat we in de halve finale staan, maar aan de andere kant is het ook wel een logische ontwikkeling", vertelt Abbingh. "We hebben veel talent en kwaliteit en als je zo'n groep bij elkaar houdt, dan kun je snel groeien."

Zenuwen

Met Polen treffen de handbalsters een bekende ploeg in hun strijd om een finaleplek. Oranje boekte vorige week vrijdag in de poulefase een simpele zege op het team van de Deense coach Kim Rasmussen (31-20).

"Maar het zal een ander duel zijn dan in de groepsfase", waarschuwt Abbingh, die in de eerste wedstrijd tegen Polen goed was voor zeven doelpunten.

"Het is een halve finale van een WK in een stadion waar dertienduizend mensen kunnen zitten. Dat zal voor meer zenuwen zorgen, maar als we hetzelfde spel kunnen blijven spelen, dan kunnen we weer van Polen winnen."

"We moeten de knop omzetten na de euforie van woensdag, want we zijn nog niet klaar. Er zijn nog twee wedstrijden te gaan om kampioen te worden, dus we moeten gefocust blijven. Winnen van Polen is nu het enige dat telt."

Sportploeg

Een wereldtitel zou de handbalsters normaal gesproken een topkandidaat maken voor de titel Sportploeg van het Jaar, maar die prijs ging dinsdag bij het Sportgala al naar beachvolleyballers Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst.

"Of de titel Sportploeg van het Jaar een week te vroeg is uitgereikt? Ha, misschien wel", lacht Abbingh. "Maar dat kunnen we alleen echt zeggen als we zondag het goud veroverd hebben."

Het duel in de Jyske Bank Boxen in Herning begint vrijdagavond om 18.00 uur. De winnaar van deze halve finale neemt het zondag vanaf 17.15 uur in de eindstrijd op tegen Noorwegen of Roemeniƫ, die elkaar vrijdagavond vanaf 20.45 uur treffen.

Tip de redactie