Handbal

Handbalsters voor eerste keer in historie naar halve finales WK

De Nederlandse handbalsters hebben zich woensdag in het Deense Kolding voor de eerste keer in de geschiedenis geplaatst voor de halve finales van het WK.

Oranje rekende in de kwartfinales in een bloedstollend duel knap af met topland Frankrijk: 28-25. Plaatsing voor het olympisch kwalificatietoernooi is nu ook een feit.

De ploeg van bondscoach Henk Groener neemt het vrijdag in de halve eindstrijd op tegen Polen, dat Rusland uitschakelde: 21-20. Nederland was in de groepsfase nog met 31-20 te sterk voor Polen.

Keepster Tess Wester was de absolute uitblinker in het Nederlands team. Met fenomenale reddingen hield zij haar ploeg overeind.

In het veld waren Nycke Groot, Yvette Broch en Estavana Polman de aanjagers. Polman scoorde in een cruciale fase in de tweede helft zes keer op rij en maakte in totaal tien doelpunten. Groot noteerde vijf treffers en Broch vier.

Nederland, dat met flitsend handbal en ruime overwinningen de laatst acht had gehaald, toonde geen ontzag voor Frankrijk, de ploeg die in 2003 de wereldtitel veroverde en ook in het bezit is van drie zilveren plakken.

Wester speelde een hoofdrol in de eerste helft. Met name haar reddingen zorgden ervoor dat de sterke Franse ploeg niet de overhand kon krijgen. Het Nederlands team was zelfs iets beter, vooral dankzij de makkelijk scorende Groot en cirkelspeelster Broch.

Curieuze fase

In de laatste vijf minuten van de eerste helft sloeg Oranje ineens een gaatje. Dat bleek een curieuze fase, waarin keepster Wester even aan de kant zat en Estavana Polman tijdelijk als doelvrouw en speelster fungeerde.

Polman kon een tegentreffer niet voorkomen, maar scoorde zelf wel in het keepersshirt. Wester hield vervolgens bij terugkeer in het veld meteen een verre worp van de Fransen tegen. De ruststand was 15-12.

Na rust bleef Nederland het goed doen. De geprezen dekking stond goed en de doelpunten bleven vallen, hoewel er hard voor moest worden gewerkt. Polman benutte de strafworpen die Broch op de cirkel uitlokte.

Nederland liep uit naar vier doelpunten voorsprong. Een spannende slotfase volgde, waarin de Franse ploeg alles op alles zette, maar Nederland bleef overeind.

Lees meer over:
Tip de redactie