Sportgala

Beachvolleyballers Sportploeg van het Jaar, Bennema beste coach

Het beachvolleybalduo Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst is dinsdagavond bij het NOC*NSF Sportgala in Amsterdam uitgeroepen tot Sportploeg van het Jaar. Atletiekcoach Bart Bennema is Coach van het Jaar.

Nummerdor en Varenhorst pakten afgelopen zomer zilver op het WK in eigen land. Het duo troefde bij het Sportgala de springruiters en de waterpolovrouwen af.

De springequipe won in 2015 goud op het EK, terwijl de waterpolovrouwen net als de beachvolleyballers zilver veroverden op het WK.

Bennema is uitgeroepen tot Coach van het Jaar. De trainer van onder anderen Dafne Schippers kreeg meer stemmen dan Vincent Wevers (turnen) en Arno Havenga (waterpolo).

Schippers werd verkozen tot Sportvrouw van het Jaar, Sjinkie Knegt werd uitgeroepen tot de beste sportman van 2015.

Sprint

Bennema hielp Schippers afgelopen jaar om definitief de overstap te maken van het onderdeel meerkamp naar de sprint.

De 23-jarige atlete pakte op de WK atletiek in Peking zilver op de 100 meter en goud op de 200 meter. Bennema werd eerder dit jaar door de internationale atletiekfederatie IAAF al verkozen tot beste atletiektrainer van 2015

Vorig jaar won Louis van Gaal de prijs voor Coach van het Jaar, na het succesvol verlopen WK in Brazilië. Het Nederlands elftal werd daar derde.

Talent

Marrit Steenbergen werd uitgeroepen tot Talent van het Jaar. De pas 15-jarige zwemster had concurrentie van judoka Frank de Wit en ijshockeyer Daniël Sprong.

Steenbergen pakte dit jaar zes medailles bij de Europese Spelen in Bakoe. Op de WK in Kazan won ze zilver met het estafetteteam op de 4x100 meter vrij.

Rolstoeltennisster Jiske Griffioen werd verkozen tot Paralympisch Sporter van het Jaar. De andere genomineerden waren baanwielrenster Alyda Norbruis en atlete Marlou van Rhijn.

Griffioen was dit jaar bijzonder succesvol in de Grand Slams. Ze won de Australian Open en Roland Garros in het enkelspel. Met Aniek van Koot won ze de dubbeltitel op Roland Garros en Wimbledon. Griffioen en Van Koot wonnen ook de Wheelchair Double Masters, het officieuze wereldkampioenschap.

Zoetemelk

Joop Zoetemelk won de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs. De prijs is bestemd voor de allergrootste Nederlandse sportlegendes.

De 69-jarige Zoetemelk won in 1979 de Ronde van Spanje en het jaar daarna de Ronde van Frankrijk, waarin hij al zes keer als tweede was geëindigd. De voormalig wielrenner uit Rijpwetering won in totaal tien Touretappes.

In 1985 bekroonde Zoetemelk zijn imposante loopbaan met de wereldtitel op de weg. De oeuvreprijs bestaat al sinds 2005.

Lees meer over:

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie