Dafne Schippers Sportvrouw van het Jaar, Sjinkie Knegt beste sportman

Dafne Schippers is dinsdagavond bij het NOC*NSF Sportgala voor de eerste keer in haar carrière uitgeroepen tot Sportvrouw van het Jaar. Sjinkie Knegt werd verkozen tot de beste sportman van 2015.

Schippers is de zesde atlete die deze prijs wint. Haar coach Bart Bennema werd eerder op de avond verkozen tot Coach van het Jaar. Schippers werd vorig jaar ook genomineerd, maar toen mocht Ireen Wüst de prijs ophalen.

Schippers brak vorig jaar al door met twee Europese sprinttitels, maar groeide dit jaar bij de WK atletiek in Peking uit tot de grote ster. De 23-jarige atlete veroverde in China zilver op de 100 meter en goud op de 200 meter.

Vooral de zege op de 200 meter was indrukwekkend; haar tijd was de vierde ooit en een Europees record. Schippers was ook genomineerd voor de titel Wereldatlete van het Jaar, maar die eer moest Schippers laten aan de Ethiopische Genzebe Dibaba.

Zwemster Sharon van Rouwendaal (22) en de 24-jarige turnster Sanne Wevers waren de andere twee genomineerden bij het Sportgala in Amsterdam. Van Rouwendaal veroverde bij de WK zwemmen in Kazan drie zilveren medailles. Wevers pakte bij de WK turnen in Glasgow zilver in de toestelfinale op de balk.

Knegt

Knegt werd verkozen tot Sportman van het Jaar. De 26-jarige shorttracker troefde springruiter Jeroen Dubbeldam en BMX'er Niek Kimmann af.

Knegt kroonde zich in maart dit jaar als eerste Nederlander ooit tot wereldkampioen shorttrack. Daarnaast veroverde de Fries goud bij het EK. Het is de eerste keer dat de Jaap Eden bij de mannen naar een shorttracker gaat.

Voormalig olympisch kampioen Dubbeldam werd genomineerd vanwege zijn gouden plak bij het EK. Kimmann werd in juli op 19-jarige leeftijd de tweede Nederlander na Robert de Wilde in 1999 die de wereldtitel in het BMX veroverde.

Sportploeg

Eerder op de avond werd het beachvolleybalduo Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst verkozen tot Sportploeg van het Jaar. Bart Bennema kroonde zich tot Coach van het Jaar.

Marrit Steenbergen werd uitgeroepen tot Talent van het Jaar. De pas 15-jarige zwemster had concurrentie van judoka Frank de Wit en ijshockeyer Daniël Sprong.

Rolstoeltennisster Jiske Griffioen werd verkozen tot de beste Paralympische Sporter van 2015.

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie