Sportgala

Knegt, Dubbeldam en Kimmann gaan voor primeur op Sportgala

Shorttracker Sjinkie Knegt, springruiter Jeroen Dubbeldam of BMX'er Niek Kimmann zal dinsdagavond bij het NOC*NSF Sportgala voor een primeur zorgen.

De winnaar van Sportman van het Jaar zal de eerste uit zijn respectievelijke tak van sport zijn die de prestigieuze prijs in de wacht weet te slepen.

De Jaap Eden ging bij de mannen een recordaantal van zeventien keer naar een langebaanschaatser, maar nog nooit naar een shorttracker. De 26-jarige Knegt kroonde zich dit jaar als eerste Nederlander tot wereldkampioen shorttrack. Bovendien pakte de Fries in Dordrecht goud bij het EK.

Kimmann werd in juli op 19-jarige leeftijd de tweede Nederlander na Robert de Wilde in 1999 die de wereldtitel in het BMX veroverde.

Voormalig olympisch kampioen Dubbeldam (42) pakte dit jaar goud bij het EK. Anky van Grunsven won in 1994 wel de titel van Sportvrouw van het jaar.

Schippers

Dafne Schippers (23) is de grote favoriete om voor het eerst in haar carrière tot Sportvrouw van het Jaar gekozen te worden. De wereldkampioene op de 200 meter zou de zesde atlete zijn die deze prijs wint. Ellen van Langen was in 1992 de laatste.

De Jaap Eden ging bij de vrouwen het vaakst naar een zwemster of een wielrenster (veertien keer). Sharon van Rouwendaal (22), die bij de WK zwemmen in Kazan drie zilveren medailles veroverde, kan haar tak van sport de vijftiende titel bezorgen.

Turnster Sanne Wevers (24), die bij de WK turnen in Glasgow zilver pakte in de toestelfinale op balk, is de derde genomineerde. Ans van Gerwen (1972) en Verona van der Leur (2002) zijn de twee turnsters die ooit Sportvrouw van het Jaar werden.

Talent

Er zullen dinsdagavond vanaf 20.30 uur in de RAI in Amsterdam nog vier grote jaarlijkse prijzen worden uitgereikt.

De springruiters (goud op EK), beachvolleyballers Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst of de waterpolovrouwen (beiden zilver op WK) zullen worden uitgeroepen tot Sportploeg van het Jaar.

De 15-jarige zwemster Marrit Steenbergen, de 19-jarige judoka Frank de Wit en de 18-jarige ijshockeyer Daniël Sprong zijn de kanshebbers om Talent van het Jaar te worden.

Vincent Wevers (turnen), Arno Havenga (waterpolo) en Bart Bennema (atletiek) strijden om de titel Coach van het Jaar en rolstoeltennisster Jiske Griffioen, baanwielrenster Alyda Norbruis en atlete Marlou van Rhijn zijn de genomineerden voor Paralympisch Sporter van het Jaar.

Vorig jaar gingen de prijzen naar Ireen Wüst (Sportvrouw), Arjen Robben (Sportman), het Nederlands elftal (ploeg), Max Verstappen (talent), Bibian Mentel (paralympisch) en Louis van Gaal (coach).

Tip de redactie