Bokskampioen Tyson Fury heeft één van zijn titels weer moeten inleveren. De IBF-titel (van de Internationale Boksfederatie) is de Brit kwijt, omdat hij een rematch gaat vechten met Vladimir Klitsjko.

Fury versloeg de 39-jarige Oekraïense titelhouder eind november in Düsseldorf. De 27-jarige Brit had dankzij die verrassende overwinning vier titels op zak: die in de WBO, WBA, IBO en IBF.

Eén daarvan is door de Internationale Boksfederatie nu dus weer afgepakt.

Volgens de IBF-regels zou Fury, nog ongeslagen is in 25 professionele gevechten, het moeten opnemen tegen uitdager Vjatsjeslav Glazkov uit Oekraïne, maar de Brit had in zijn contract laten vastleggen dat hij Klitsjko een revanche zou gunnen.

Controverse

Er was woensdag nog meer controverse rondom Fury. De Britse bond van sportjournalisten (SJA) besloot om de uitnodiging voor de 27-jarige bokser voor de 'British Sports Awards' op 17 december in Londen in te trekken. Deze awardshow wordt al sinds 1949 georganiseerd en is daarmee de oudste op het gebied van sport in Groot-Brittannië.

Volgens de SJA is het besluit "met tegenzin" genomen nadat Fury zeker één Britse journalist en SJA-lid heeft bedreigd. "Gezien deze bedreigingen zou het niet passen bij onze show om Fury daar te verwelkomen", aldus een woordvoerder van de SJA.

Het zwaargewicht had voor zijn gevecht met Klitsjko een interview met journalist Oliver Holt van de Mail on Sunday en deed daarin controversiële uitspraken over onder meer homoseksualiteit en vrouwen.

Fury, die claimde dat hij verkeerd geciteerd was, publiceerde later een filmpje waarin hij onder andere dreigde dat een vriend van hem de kaak van Holt zou breken.

BBC

De BBC staat nu onder druk om de nominatie van Fury voor de prijs 'Sports Personality of the Year' in te trekken. Dat gala is op 20 december in Belfast en de 'Gypsy King' is een van de twaalf genomineerden voor de prestigieuze award.

Een petitie om de bokser van de lijst te halen, is door meer dan vijftigduizend mensen ondertekend.