Epke Zonderland zal donderdag een operatie ondergaan aan een chronische ontsteking aan zijn bijholtes. De 29-jarige turner hoopt begin volgend jaar weer volledig te kunnen trainen in voorbereiding op de Spelen.

"Het is een dooddoener, maar dit kan me beter nu overkomen dan volgend jaar", zegt Zonderland woensdag in De Telegraaf.

"Al heb ik nu wel erg veel tegenslagen achter elkaar te verwerken. Aan de andere kant, zo'n seizoen als dit kan ook heel motiverend werken. Negen maanden voor de Spelen een gedwongen rustperiode inlassen zou bovendien heel heilzaam kunnen werken.''

Zonderland kampt al enkele maanden met fysieke problemen. De olympisch kampioen op rekstok liep eind augustus bij een val in de training een hersenschudding op. Hij heeft nog steeds last van hoofdpijn en traint daarom aangepast.

De Fries startte desondanks eind oktober bij de WK in Glasgow, maar kwam daar niet verder dan een 31e plaats in de kwalificatie op rekstok.

Vormverlies

De diagnose bijholteontsteking dateert al van juni dit jaar, maar Zonderland probeerde deze eerst te bestrijden met medicijnen. Nu is met nog voldoende tijd voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro besloten tot een operatie.

"Normaliter is zo'n ingreep vervelend, omdat het enige tijd vergt om te herstellen. Het is nu niet zo dat ik van een heel hoog niveau kom, dan ver terugval en vervolgens weer van voren af aan moet beginnen. Voor mijn gevoel moet ik, na die hersenschudding, mijn vorm toch opnieuw opbouwen."

"Twee weken niets doen is in dit geval geen ramp. Ik ben blij dat we het eindelijk gaan aanpakken. Maar ik ben pas gerustgesteld als ik weer volledig fit word verklaard.''

Zonderland hoopt weer helemaal fit te zijn voor het olympische testevent in Rio volgend jaar april. "Na de jaarwisseling wil ik de training weer volledig hervatten. Dan heb ik nog ruim drie maanden de tijd om weer topfit te worden. Dat moet normaal gesproken tijd genoeg zijn.''