De Nederlandse handbalsters hebben dinsdag in hun derde wedstrijd op het WK in Denemarken gelijkgespeeld. Het werd in Naestved 28-28 tegen het sterker geachte Zweden.

De ploeg van bondscoach Henk Groener behield wel de koppositie in de poule. Oranje won eerder ruim van China en Angola.

Zweden, de nummer drie van het EK een jaar geleden, nam het initiatief. De ploeg van bondscoach Thomas Sivertsson had licht de overhand in de beginfase, maar Oranje sloeg toe in het tweede deel van de eerste helft en boog een achterstand om in een voorsprong van 15-12 bij rust.

Angela Malestein ontpopte zich in die fase als scherpschutter, terwijl ook Nycke Groot en Lois Abbingh belangrijke doelpunten maakten.

In de tweede helft liep de Nederlandse ploeg zelfs twee keer uit naar een positieve marge van vijf doelpunten (19-14 en 16-21), maar tegen het einde van de spannende kraker kroop Zweden dichterbij en voorkwam het in de slotminuten een nederlaag.

Minuut stilte

Het duel begon met een minuut stilte voor de dinsdag overleden oud-international Jokelyn Tienstra. Zij was jarenlang de vaste doelvrouw van Oranje en tot voor kort nog de keeperstrainer van het Nederlands vrouwenteam. De speelsters droegen rouwbanden tijdens de wedstrijd.

Het Nederlands team speelt in de groepsfase nog tegen Cuba en Polen. De formatie van Groener is al zeker van de achtste finales, maar is gebaat bij een hoge eindklassering in de groep. Dan treft het normaal gesproken een zwakkere tegenstander in de knock-outfase.