Voormalig handbalinternational Jokelyn Tienstra is op 45-jarige leeftijd in haar Duitse woonplaats Xanten overleden. De voormalige keepster van Oranje (175 interlands) was geruime tijd ziek. 

Tienstra, die ook in de kaatssport furore maakte, was bij het Nederlands Handbal Verbond (NHV) werkzaam als hoofd van de succesvolle HandbalAcademie. Het NHV maakte dinsdag het overlijden van Tienstra met grote verslagenheid bekend.

Het Nederlands vrouwenteam, waarbij Tienstra tot voor kort als keeperstrainster actief was, zal dinsdagavond in Denemarken de WK-wedstrijd tegen Zweden met rouwbanden spelen.

Tienstra debuteerde in 1997 in het Nederlands vrouwenteam tegen Slowakije en sloot haar interlandcarrière af in 2007. Ze was actief op drie wereldkampioenschappen en twee EK's. Met Oranje eindigde ze op het WK van 2005 in Sint-Petersburg als vijfde, het beste resultaat ooit van het Nederlands team.

Hersentumor

De doelvrouw overleefde in juli 2008 ternauwernood een auto-ongeluk toen ze een epileptische aanval kreeg achter het stuur. Artsen constateerden dat een kwaadaardige hersentumor van vier bij vier centimeter de boosdoener was.

In 2009 werd ze geopereerd, maar de tumor bleef terugkomen. Toch knokte ze zich terug om in dienst van het NHV handbaltalenten te trainen.