Ranomi Kromowidjojo heeft zondag op de slotdag van de EK kortebaan in het Israëlische Netanya de gouden medaille veroverd op de 50 meter vrije slag.

De olympisch kampioene tikte aan na 23,56 seconden. Daarmee was ze zeven honderdste van een seconde sneller dan de Zweedse Sarah Sjöström.

De Deense Jeanette Ottesen eindigde als derde met een tijd van 23,94. Vrijdag pakte Kromowidjojo nog zilver op de 100 meter vrije slag. Sjöström troefde haar toen wel af.

Ondanks de zege zag Kromowidjojo geen reden voor euforie. ''Ik kwam niet eens in de buurt van mijn persoonlijk record'', zei ze tegen de NOS. ''Ik kan wel redelijk tevreden zijn met het feit dat ik heb gewonnen.''

Over de race zelf was de zwemster sowieso vrij kritisch. ''Er zaten schoonheidsfoutjes in. Dat zijn dingetjes die we mee moeten nemen naar Rio.''

Estafette

Kromowidjojo won samen met met Inge Dekker, Moniek Nijhuis en Tessa Vermeulen ook goud op de 4x50 meter wisselslag.

Het team zette een tijd neer 1.44,85 en bleef nummer twee Zweden en nummer drie Italië voor.

400 meter vrij

Eerder op de dag eindigde Dekker in de finale van de 100 meter vlinderslag als zesde in 56,77.

Op de 400 meter vrije slag grepen Femke Heemskerk en Sharon van Rouwendaal naast een medaille.

Heemskerk finishte als vierde in een tijd van 4.00,99, Van Rouwendaal werd op vijf honderdste van haar landgenote vijfde.

De Britse Jazmin Carlin greep het goud in 3.58,81. Katinka Hosszu uit Hongarije (3.58,84) en haar landgenote Boglarka Kapas (3.59,02) eindigden ook op het podium.