De Nederlandse hockeyers hebben zondag bij de eindronde van de World League in India genoegen moeten nemen met de vierde plaats.

Het onttroonde Oranje verloor in de spectaculaire strijd om het brons na shoot-outs van het gastland, dat onder leiding staat van Roelant Oltmans.

India zegevierde in de barrage met 3-2, na een ongekende eindstand van 5-5 in de normale speeltijd. Jeroen Hertzberger, Mirco Pruijser en Valentin Verga kwamen in de shoot-outs niet tot scoren.

Met de vierde plek sloot de Europese kampioen het eindtoernooi van de HWL in Raipur in mineur af. Oranje gaf tegen India in de tweede helft een voorsprong van 2-0 uit handen. In de groepsfase had Nederland nog met 3-1 gewonnen van het gastland.

Bondscoach Max Caldas had niet zijn sterkste selectie naar India meegenomen. Hij liet onder anderen de vaste krachten Rogier Hofman, Robbert Kemperman en Sander de Wijn thuis.

De Argentijnse oud-international wilde wat nieuwkomers op het internationale podium aan het werk zien. Sander Baart moest zich vanwege een dijbeenblessure op het laatste moment ook nog terugtrekken.

Doelpuntenfestijn

Het verjongde Oranje kwam de groepsfase in India ongeslagen door. De ploeg van Caldas plaatste zich daarna via een moeizame zege op het matige Canada (2-0) voor de halve eindstrijd. Daarin was wereldkampioen Australië met 3-2 te sterk.

Caldas was na die nederlaag niet ontevreden over zijn ploeg, die vorig jaar tijdens de WK-finale in Den Haag nog met 6-1 werd vernederd door de grote rivaal. Volgens de opvolger van Paul van Ass konden zijn manschappen de fysiek ijzersterke Australiërs nu wel bijbenen.

Oranje waande zich zondag in de enerverende troostfinale iets te vroeg winnaar. Het karaktervolle India, dat zaterdag voor eigen publiek in de halve eindstrijd nog met 0-1 van België verloor, kwam na de rust verrassend sterk terug.

Vier minuten voor tijd leek het doelpuntenfestijn zelfs al beslist bij een stand van 5-3 voor de thuisploeg. Mink van der Weerden (uit een strafbal en strafcorner) stelde alsnog shoot-outs veilig waarin India tot grote vreugde van het thuispubliek zegevierde.

Australië

Australië won zondag de finale van de Hockey World League. De wereldkampioen was in Raipur met 2-1 te sterk voor België. De Australische treffers kwamen op naam van Jeremy Hayward en Matthew Dawson. In de laatste minuut trof Simon Gougnard doel voor de Belgen.