Ranomi Kromowidjojo baalde vrijdag stevig van haar tweede plek op de 100 meter vrije slag bij de EK kortebaan in Netanya. De 25-jarige Groningse moest het goud aan de Zweedse Sarah Sjöström laten.

"Ik ben teleurgesteld in mijn race en in de eindtijd'', aldus Kromowidjojo voor de camera van de NOS.

De regerend olympisch kampioene op de 100 vrij klokte in de finale 51,59 seconden, twee tienden boven haar tijd uit de halve finales van donderdag. "Dat vind ik niet zo goed van mezelf.''

Kromowidjojo erkent dat ze richting de Spelen van Rio de Janeiro nog flink wat werk moet verzetten. "De olympische flow is er nog niet. Ik zal hier vanavond niet van wakker liggen, maar ik vind het wel heel jammer. Het ligt meer aan mezelf dan aan de concurrentie.''

Kromowidjojo werd twee keer Europees kampioene kortebaan op de 100 vrij, in 2010 (Eindhoven) en 2013 (Herning). Ze leidde de Nederlandse estafetteploeg later op vrijdag nog wel naar eveneens een zilveren medaille op de 4x50 meter vrije slag.

Steenbergen

Marrit Steenbergen was wel blij met haar derde plaats op de 100 meter wisselslag. Het 15-jarige toptalent zwom met 59,00 bovendien een persoonlijk record.

"Ik had dit echt niet verwacht", zei ze tegen de NOS. "Brons is echt heel gaaf. Ik kon het niet heel goed zien op het scorebord. Ik dacht dat ik een 3 zag en ik dacht: wat!?"

Een feestje vieren zit er echter niet in voor Steenbergen. "Vanavond even met mijn ouders bellen, want die zijn thuis. En dan vroeg slapen, want morgen weer de 200 meter vrije slag. Het gaat gewoon weer verder."

Steenbergen veroverde haar eerste individuele medaille op een seniorentoernooi. Ze maakte eerder dit jaar indruk bij de Europese Spelen in Bakoe, waar het zwemmen een jeugdtoernooi was. De jonge Nederlandse grossierde daar in medailles.