Vrijdag 7 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Caia van Maasakker

Hockey Van Maasakker vindt druk van nieuwe rol niet erg

De eindronde van de Hockey World League in Argentinië, die zaterdag begint, is voor Caia van Maasakker een geheel nieuwe ervaring.
Door ANP

Voor de eerste keer in haar succesvolle loopbaan bij de olympisch- en wereldkampioen mag de 26-jarige verdedigster van SCHC als eerste specialiste de strafcorners nemen.

Aanvoerster Maartje Paumen, die al twaalf jaar lang onafgebroken vanuit alle hoeken trefzeker is, heeft van de nieuwe bondscoach Alyson Annan rust gekregen.

Met de eveneens 'gepasseerde' middenveldster Carlien Dirkse van den Heuvel zal de topscoorster van Oranje aller tijden vanuit eigen land het spel van de Nederlandse ploeg en met name de verrichtingen van Van Maasakker ongetwijfeld met grote belangstelling gaan volgen.

''Het is best wel even spannend, maar ik vind het vooral heel leuk dat ik meteen als eerste bij een strafcorner aan de beurt ben'', vertelt Van Maasakker vanuit Rosario waar zaterdag Duitsland als tegenstander wacht.

''Maartje is er altijd bij geweest. Ik zal haar rol nu moeten overnemen. De doelpunten moeten nu zeker ook van mij komen. Dat geeft misschien wat extra druk, maar dat vind ik helemaal niet vervelend. Wellicht ga ik daardoor nog wel wat beter en harder pushen.''

Grote finales

Dat Van Maasakker (85 interlands, 18 doelpunten) mentaal inmiddels wel tegen een stootje kan, bewees de Amsterdamse studente in het afgelopen jaar in twee grote finales. Zowel in de eindstrijd tegen Den Bosch om de Europa Cup voor landskampioenen (2-2, winst na shoot-outs) als in de EK-finale tegen Engeland (2-2, verloren na shoot-outs) kwam ze twee keer tot scoren uit strafcorners.

Die laatste nederlaag in Londen kwam keihard aan bij Oranje, dat in de slotfase bij een ogenschijnlijk veilige voorsprong van 2-0 volledig de kluts kwijtraakte. Die complete ineenstorting kostte toenmalig bondscoach Sjoerd Marijne zijn baan.

''Over die wedstrijd is genoeg gezegd, geschreven en gedaan'', zegt Van Maasakker behoedzaam.

''We zijn er als team klaar mee. Het verleden is geweest, we concentreren ons weer volledig op het nu en op de toekomst. Natuurlijk hebben we van die verloren EK-finale geleerd. Zoiets mag ons niet nog een keer overkomen. Het is een goede les geweest.''

Met een nieuwe bondscoach en enkele nieuwkomers (Maartje Krekelaar en Laurien Leurink) kan Oranje in Rosario revanche nemen voor de zeldzame miskleun bij het EK. Van Maasakker zal dan wel Paumen (voor even) moeten doen vergeten. ''Ik ben heel erg benieuwd waar we als team nu staan'', laat de nummer 13 van Oranje gretig weten.


Lees meer over:

Hockey World League

Aanbevolen artikelen