Sharon van Rouwendaal heeft donderdag bij de EK kortebaan in Netanya brons veroverd op de 800 meter vrije slag. Inge Dekker en het gemengde estafetteteam grepen naast een medaille.

Van Rouwendaal tikte op de 800 meter vrije slag aan in 8.15,84. De 22-jarige Nederlandse, die twee jaar geleden ook brons won op dit onderdeel, plaatste zich woensdag als derde voor de finale. 

Van Rouwendaal lag bijna de hele wedstrijd op koers voor brons en gaf die positie niet meer uit handen. Ze kwam uiteindelijk ook niet meer in de buurt van Jazmin Carlin, die goud veroverde.

De Hongaarse Boglarka Kapas bleef wel dicht in de buurt van Carlin, maar moest het doen met zilver. De bronzen plak van Van Rouwendaal is de eerste medaille voor Nederland op de EK kortebaan in Netanya.

Estafette

Op de 4x50 wissel voor gemengde estafetteteams greep de Nederlandse equipe net naast een podiumplek. Jesse Puts, Sebas Van Lith, Inge Dekker en Ranomi Kromowidjojo eindigden als vierde in 1.39,23.

Met die tijd kwam het viertal slechts twee tienden van een seconde tekort voor het brons. De derde plek ging naar Wit-Rusland in een tijd van 1.39,03. Italië won in 1.38,33, Rusland werd tweede.

Puts liep al direct een achterstand op en ook Van Lith verloor wat terrein. Dekker zorgde er op de vlinderslag voor dat de achterstand niet verder groeide, waarna Kromowidjojo de achtervolging opende op de laatste 50 meter. Haar vrije slag bracht Nederland nog dicht bij het podium.

Dekker

Dekker greep iets eerder op de avond ook al naast een podiumplek in de finale van de 50 meter vlinderslag. De 30-jarige Nederlandse werd vijfde in een tijd van 25,52. Het goud ging naar de Zweedse Sarah Sjöström in een tijd van 24,58.

Dekker, die zich eerder op donderdag in de series al voor de eindstrijd plaatste, pakte twee jaar geleden bij de EK kortebaan in Herning brons op de 50 vlinder.

Kromowidjojo en Femke Heemskerk plaatsten zich voor de finale van de 100 meter vrije slag. Kromowidjojo kwalificeerde zich als snelste voor de eindstrijd in een tijd van 51,39. Eerder op de dag was ze in de series ook al de snelste, toen ze aantikte in 51,80.

De 52,36 van Heemskerk was in de halve finales goed voor de vierde tijd en dus ook een plek in de finale. Zij kwam eerder in de series tot 52,84.

De finale staat vrijdag op het programma. Voor de Nederlandse Robin Neumann waren de series eerder op de dag het eindstation. Ze kwam tot een tijd van 53,84.

Brzoskowski

Maarten Brzoskowski drong door tot de finale van de 200 meter vrije slag, maar kwam daarin niet in de buurt van de medailles. De 20-jarige Brabander tikte in de finale als zesde aan in 1.44,24. In de series kwam hij eerder tot 1.44,06.

Marrit Steenbergen plaatste zich voor de finale van de 100 meter wisselslag. Op het EK kortebaan in Israël werd ze weliswaar vijfde in haar race, maar de tijd van 59,77 was toch voldoende voor plaatsing voor de eindstrijd. Ze scherpte bovendien haar persoonlijk record aan.

In haar race nam Steenbergen het op tegen Katinka Hosszu, die kort daarvoor al met overmacht de 100 meter rugslag had gewonnen.

De Hongaarse pakte het goud in een tijd van 55,42, bijna twee seconden sneller dan de Poolse Alicja Tchorz.Ook op de 100 meter wisselslag ging Hosszu met de snelste tijd naar de finale: 57,49.