Met een sobere overwinning op Canada hebben de Nederlandse hockeyers de halve finale bereikt van de World League Final in India. 

Oranje slaagde er woensdag in Raipur onvoldoende in het vele balbezit om te zetten in kansen en besliste het duel pas vier minuten voor tijd definitief met een tweede treffer (2-0).

Oranje stuit vrijdag in de halve finale op Australië. De wereldkampioen was later op de dag met 4-1 te sterk voor olympisch kampioen Duitsland.

Oranje kan in Raipur revanche nemen op Australië voor de smadelijke nederlaag vorig jaar in de WK-finale in Den Haag. Nederland verloor in de eindstrijd met liefst 1-6.

Nederland bereikte de kwartfinales als groepswinnaar, na overwinningen op Argentinië (3-2) en India (3-1) en een gelijkspel tegen Duitsland (0-0).

Canada, eindigde puntloos als vierde en laatste in de andere poule. De formatie incasseerde maar liefst zestien tegentreffers in drie duels.

Gereserveerd

Bondscoach Max Caldas liet Oranje gereserveerd aanvallen tegen Canada, dat zich verrassend voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro plaatste. Nederland controleerde het duel met balbezit en liet in de eerste 45 minuten nauwelijks ruimte voor een Canadese counter.

Deze spelopvatting verschilde met de manier waarop Paul van Ass de nationale ploeg meestal liet hockeyen. De voorganger van Caldas koos in dergelijke duels vaak vol voor de aanval.

Australië scoorde in de groepsfase zes keer tegen Canada en België maar liefst zevenmaal. Oranje kwam pas na 25 minuten op voorsprong door een treffer van Constantijn Jonker. Canada wist de schade lang beperkt te houden en was in het vierde en laatste kwartier nog tweemaal dichtbij de gelijkmaker.

Doelman Pirmin Blaak reageerde attent toen Tanner Pearson en Matthew Guest voor hem opdoken. Uiteindelijk sloeg Roel Bovendeert zijn ploeg in de 56e minuut na goed voorbereidend werk van Robert van der Horst definitief naar de halve finale.

Onderschatting

"Een heel moeizame overwinning'', gaf Caldas toe bij hockey.nl. "Ik bespeurde hier en daar wat onderschatting, anders kun je ook niet zo slecht spelen. Deze wedstrijd past niet in het beeld van het hele toernooi tot dusver."

"We moeten het echter niet groter maken dat het is, want we hebben natuurlijk wel met 2-0 gewonnen. We gaan goed analyseren wat er tegen Canada allemaal fout ging.''