De KNSB heeft bij de internationale schaatsunie ISU voorstellen ingediend voor het aanpassen van de programma’s van de WK afstanden en het EK allround.

De schaatsbond wil onder meer dat de 10.000 meter van de mannen bij de WK afstanden vanaf 2017 verplaatst wordt van de eerste naar de derde dag van het toernooi. De 5000 meter van de mannen wil de bond verplaatsen van de derde naar de eerste dag en de 1500 meter van de tweede naar de vierde dag.

De bond hoopt zo te voorkomen dat veel schaatsers de 10.000 meter laten schieten. Sinds vorig jaar is de langste afstand op de openingsdag van de WK afstanden. Toen verkoos onder anderen Sven Kramer de vijf kilometer boven de tien kilometer.

Bij het EK allround wil de bond dat de mannen vanaf 2017 de 10.000 meter inruilen voor de 3000 meter. Vorig jaar besloot de ISU dat de 10.000 meter bij de heren ingeruild gaat worden voor de 1000 meter, maar daar is de KNSB geen voorstander van.

"Bij de heren komt het er op neer dat er voortaan een mini-vierkamp (500, 1000, 1500 en 5000m) wordt afgewerkt. Dit is echter in het voordeel van de sprinters en de middenlange afstandsrijders en doet afbreuk aan het allrounden als discipline", aldus de bond in een verklaring.

Skate Games

De KNSB is er een voorstander van eenmaal in de vier jaar, tussen de Winterspelen in, Skate Games op dezelfde locatie (WK's op langebaan, shorttrack en kunstrijden) te organiseren, naar een idee van Ard Schenk.

Komende zomer wordt er bij het ISU-congres in Kroatië vergaderd over de voorstellen van de KNSB.