Sharon van Rouwendaal heeft zich woensdag op overtuigende wijze geplaatst voor de finale op de 800 meter bij de EK kortebaan in het Israëlische Netanya.

De Nederlandse tikte in haar serie als eerste aan in een tijd van 8.18,48. De Sloveense Anja Klinar werd tweede op bijna twee seconden van Van Rouwendaal.

In het totaalklassement eindigde de Nederlandse als derde, achter de Hongaarse Boglarka Kapas (8.17,68) en de Britse Jazmin Carlin (8.18,43).

De eindstrijd wordt donderdagmiddag gezwommen. Van Rouwendaal is een van de drie genomineerden voor de titel sportvrouw van het jaar.

Brzoskowski

Op de 400 meter vrije slag bij de mannen zwom Maarten Brzoskowski een Nederlands record. Met een tijd van 3.40,87 verbeterde de 20-jarige Brabander met Poolse roots het oude record van Ferry Weertman en plaatste hij zich als vijfde voor de finale. De Hongaar Peter Bernek was de snelste: 3.39,84.

​Moniek Nijhuis drong door tot de halve finale op de 50 meter schoolslag. De 27-jarige Nederlandse eindigde met een tijd van 30,36 als tweede in haar serie. Alleen de Russische Natalia Ivaneeva was met een tijd van 30,25 sneller.

In het totaalklassement legde Nijhuis beslag op de vierde plaats. De halve finales worden later op de dag gezwommen.

Wereldrecord

Op de 50 meter schoolslag voor mannen viel het doek voor Sébas van Lith, hoewel hij tot een persoonlijk record van 27,66 kwam.

De Hongaarse Katinka Hosszu zwom een wereldrecord in de series van de 400 meter wisselslag. Ze verbeterde met 4.19,45 de recordtijd van Mireia Belmonte Garcia, vorig jaar gezwommen in Doha.