Thomas Bach, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), vindt het jammer dat Hamburg zondag afhaakte in de strijd om de organisatie van de Spelen van 2024.

Met een percentage van 51,6 procent waren de tegenstanders bij het referendum in de meerderheid, nog voordat alle stemmen waren geteld.

"Het IOC respecteert natuurlijk de stemming van de Hamburgse bevolking", aldus Bach. "Maar wij betreuren de beslissing, die niet los kan worden gezien van de bijzondere en moeilijke omstandigheden van het referendum. Dit is een gemiste kans voor Hamburg en Duitsland."

De 61-jarige Duitser doelde met de 'bijzondere en moeilijke omstandigheden' onder meer op de stroom van vluchtelingen richting zijn vaderland.

"Dat vergt een grote inspanning van de Duitse overheid en samenleving. Het veroorzaakt veel gevoelens van onzekerheid."

Schandalen

Ook de recente doping- en corruptieschandalen in de sportwereld zouden volgens Bach een rol hebben gespeeld bij het referendum in Hamburg. Daarnaast zouden er twijfels zijn geweest over de financiering van het evenement.

Door de afwijzing in Hamburg zijn nog vier steden in de race als gaststad van de Olympische Spelen van 2024. Dat zijn Los Angeles, Parijs, Rome en Boedapest. Het IOC kiest in 2017 de stad voor de Spelen.