De ethische commissie van de internationale atletiekbond IAAF heeft maandag drie beleidsbepalende Keniaanse officials voorlopig geschorst.

Dat zijn Isaiah Kiplagat, de voorzitter van de nationale federatie, zijn medebestuurslid David Okeyo en Joseph Kinyua, de chef de mission van de WK-ploeg 2015.

Het trio is beschuldigd van onacceptabele praktijken, waaronder ook financieel gesjoemel. Kiplagat zou vorig jaar als 'relatiegeschenk' twee auto's hebben gekregen van de atletiekbond van Qatar.

De drie mogen in elk geval de komende 180 dagen geen enkele functie uitoefenen in de atletiek, totdat is onderzocht of ze het proces van dopingbestrijding in Kenia hebben ondermijnd en de integriteit van de sport hebben aangetast.

Woest

In de Keniaanse atletiekwereld is het al langer onrustig. Onlangs waren atleten van het Afrikaanse land woest over het falende beleid tegen dopinggebruik in hun land. Ze eisten het vertrek van de leidende figuren bij de nationale bond.

Het mondiale antidopingagentschap WADA heeft Kenia bevraagd over het beleid en het nationale olympisch comité vreest dat een schorsing van het land een reële optie is.