Sven Kramer heeft besloten om de wereldbekerwedstrijden komend weekeinde in Inzell te laten schieten.

De 29-jarige kopman van Lotto-Jumbo geeft met ploeggenoot Wouter olde Heuvel de voorkeur aan een trainingsstage in Collalbo.

Kramer deed vorig jaar ongeveer hetzelfde. Toen sloeg hij de derde wereldbeker in Berlijn in het eerste weekeinde van december over en bereidde hij zich eveneens in de Italiaanse Alpen voor op de belangrijke titeltoernooien.

Coach Jac Orie heeft nog overwogen Kramer en Olde Heuvel op het laatste moment naar Inzell te sturen, maar dat bleek uiteindelijk toch geen optie. Vooral voor Kramer was deelname in Inzell interessant, omdat hij er een basis kon leggen voor WK-kwalificatie op de 5 kilometer.

''Daarom heb ik ook nog lang getwijfeld'', liet Orie weten. ''Maar als we naar Inzell zouden gaan, dan bijt dat met de voorbereiding op de NK afstanden eind december. En daar wordt tevens geselecteerd voor het EK allround en de WK afstanden.''

De Jong

Bob de Jong en Arjan Stroetinga nemen op de 5000 meter de startbewijzen over van Kramer en Olde Heuvel. Jan Blokhuijsen en Patrick Roest mogen zich op de 1500 meter in Inzell als vervangers bewijzen.

Naast Kramer en Olde Heuvel missen Jorien ter Mors, Ronald Mulder, Stefan Groothuis, Lotte van Beek en Thijsje Oenema om uiteenlopende redenen de derde World Cup van dit seizoen.