De bevolking in Hamburg heeft zondag in een referendum de beoogde kandidaatstelling voor de organisatie van de Olympische Spelen van 2024 verworpen. 

Burgemeester Olaf Scholz van de Duitse stad maakte zondagavond de voorlopig uitslag bekend. Met een percentage van 51,6 procent waren de tegenstanders in de meerderheid nog voordat alle stemmen waren geteld.

''Dit is een uitslag die we niet hebben gewenst. Maar het is duidelijk'', liet Scholz weten. In Kiel, waar in 2024 de olympische zeilwedstrijden zouden moeten plaatsvinden, was wel een meerderheid te vinden voor de organisatie van de Spelen, maar die uitslag was niet doorslaggevend.

Door de afwijzing in Hamburg zijn nog vier steden in de race als gaststad van de Olympische Spelen van 2024. Dat zijn Los Angeles, Parijs, Rome en Boedapest. Het IOC kiest in 2017 de stad voor de Spelen.

München

Het is de tweede keer dat de Duitse bevolking de organisatie van de Olympische Spelen tegenhoudt. In 2013 ketste de kandidaatstelling van München voor de Winterspelen van 2022 af.

Volgend jaar worden de Spelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro gehouden. Daarna volgen in 2018 Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang, Zomerspelen in de Japanse hoofdstad Tokio in 2020 en twee jaar later zijn de Winterspelen in de Chinese hoofdstad Peking.