De Nederlandse handbalsters hebben het toernooi om de Möbelringen Cup niet kunnen afsluiten met een zege in het Noorse Lillehammer. Oranje verloor zondag in de laatste testwedstrijd voor het WK in Denemarken met 27-26 van Rusland.

Eerder bleken olympisch kampioen Noorwegen en Zweden al iets te sterk. Nederland werd echter in geen van de duels weggespeeld, ook niet door de Russinnen.

Bij rust leidde het team van bondscoach Henk Groener zelfs met 16-15, na met 12-9 te hebben voorgestaan. In de slotfase sloeg Rusland alsnog toe, maar de marge bleef klein.

Lois Abbingh was topscoorster met negen treffers. Ze had daar wel bijna het dubbele aantal doelpogingen voor nodig. Ailley Luciano gooide viermaal raak, Sanne van Olphen en Martine Smeets ieder drie keer.

WK

Oranje bereidde zich op de Möbelringen Cup voor op het WK dat van 5 tot en met 20 december in Denemarken gespeeld wordt.

De ploeg van Groener is in groep B gekoppeld aan Cuba, Zweden, Polen, China en Angola. Nederland speelt alle groepswedstrijden in Naestved en begint op 5 december tegen de Chinese vrouwen.

Na de wedstrijd van zondag tegen Rusland maakte Groener zijn WK-selectie van zestien speelsters bekend. Van de uit 21 speelsters bestaande voorselectie zijn Sanne Hoekstra (HSG Bensheim Auerbach), Ailly Luciano (Metz Handball), Esther Schop (Nantes Loire Atlantique) en Inger Smits (VfL Oldenburg) afgevallen.

Jasmina Janković haakte al eerder af. Tijdens een training van Oranje deze week liep de keepster van TuS Metzingen een ernstige knieblessure op. De definitieve selectie vertrekt woensdag naar Denemarken.