Joost Luiten is het nieuwe seizoen op de Europese Tour begonnen met een topklassering. De Nederlander eindigde in het Alfred Dunhill Championship op de banen van Leopard Creek in Zuid-Afrika als vijfde.

Luiten deelde die positie met twee andere golfers, de Engelsman Matt Ford en de Fransman Thomas Linard.

"Vorig seizoen eindigde ik één keer in de top vijf, nu in mijn eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen is het meteen raak'', meldde hij redelijk voldaan op zijn website.

Luiten kwam na een slotronde van 71 slagen, één onder par, uit op 280 slagen totaal (-8). Daarmee gaf hij zeven slagen toe op de winnaar, Charl Schwartzel. De Zuid-Afrikaanse topfavoriet handhaafde zijn koppositie met een degelijke vierde ronde van 70 slagen (-2) en won met 273 slagen totaal, vijftien onder par.

Het was het derde jaar op rij dat Schwartzel triomfeerde in het toernooi. De winstbonus bedroeg 237.500 euro.

Twee Fransen flankeerden Schwartzel op het podium. Grégory Bourdy eindigde als tweede op vier slagen achterstand, Benjamin Hebert werd derde op vijf slagen.

Vorm

Luiten gaf voor aanvang van het toernooi aan dat hij de vorm voelde aankomen. Hij bewees dat door vanaf de eerste ronde bovenin mee te draaien. Hij startte sterk in de slotronde met drie birdies en naderde zelfs even de koppositie van Schwartzel, die een vroege bogey maakte.

Luiten maakte zijn voordeel echter weer ongedaan met drie bogeys. De vijfde plaats leverde hem 53.000 euro op.

"Ik heb het gevoel dat ik hier heel veel heb laten liggen in het weekend'', zei Luiten. "Twee dagen achter elkaar sta ik drie onder par na acht holes en dan twee keer met één onder par binnenkomen, dat is niet goed genoeg. Aan de andere kant is het goed om te zien dat met name het putten deze week erg goed was en daarom eindig ik toch nog vijfde.''