Sjinkie Knegt, Niek Kimmann en Jeroen Dubbeldam zijn de genomineerden voor de titel van sportman van het jaar.

Dat maakt de NOS zondag bekend. Kimmann kroonde zich dit jaar tot wereldkampioen BMX, Knegt pakte de titel op het WK shorttrack en springruiter Dubbeldam werd eerste op het EK.

Afgelopen jaar sleepte Arjen Robben de trofee in de wacht na zijn sterke optreden tijdens het WK in Brazilië.

Bij de vrouwen lijkt Dafne Schippers de huizenhoge favoriete. De wereldkampioene op de 200 meter atletiek is samen met turnster Sanne Wevers en zwemster Sharon van Rouwendaal genomineerd. Wevers pakte bij de WK turnen in Glasgow zilver in de toestelfinale op balk.

Van Rouwendaal veroverde bij de WK zwemmen in Kazan drie zilveren medailles: in het open water op de 10 kilometer en samen met Ferry Weertman en Marcel Schouten in de teamwedstrijd. In het bad op de 400 meter.

Sportploeg

Dubbeldam maakt met de springruiters ook kans om de trofee voor sportploeg van het jaar te winnen. De equipe pakte op het EK goud in de landenwedstrijd.

Ook de beachvolleyballers Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst en de waterpolovrouwen zijn genomineerd. Beide teams danken deze nominatie aan een tweede plaats op het WK.

Voor de Talent Award gaat het tussen de 15-jarige zwemster Marrit Steenbergen, de 19-jarige judoka Frank de Wit en ijshockeyer Daniël Sprong, die dit seizoen debuteert in de NHL.

Vincent Wevers (turnen), Arno Havenga (waterpolo) en Bart Bennema (atletiek) maken kans op de titel coach van het jaar. Rolstoeltennisster Jiske Griffioen, baanwielrenster Alyda Norbruis en atlete Marlou van Rhijn zijn de kanshebbers om paralympisch sporter van het jaar te worden.

De winnaars worden op dinsdag 15 december gekroond tijdens het gala van NOC*NSF.