Bokser Tyson Fury heeft zich zaterdag voor 54.000 toeschouwers in het Duitse Düsseldorf gekroond tot de nieuwe wereldkampioen in het zwaargewicht.

De 27-jarige Brit versloeg de Oekraïner Vladimir Klitsjko (39) op punten. Na twaalf ronden riep de jury Fury unaniem uit tot winnaar: 115-112, 115-112 en 116-111.

Klitsjko verdedigde tegen Fury zijn kampioensgordels van de WBA, WBO, IBF en IBO. Hij was al elf jaar ongeslagen. Tot het gevecht met Fury telde zijn loopbaan 64 overwinningen en drie nederlagen.

Video: Fury blikt terug op de wedstrijd

Fury onttroont wereldkampioen Klitschko
Fury onttroont wereldkampioen Klitschko

Fury bracht na afloop een ode aan zijn zwangere vrouw door nog in de ring een serenade voor haar te zingen. "Ongelooflijk. Dit was mijn avond. God heeft mij deze zege geschonken", jubelde de Brit.

Wereldtitels

Europees kampioen Fury is nu 25 partijen zonder nederlaag. Klitsjko verdedigde zijn huidige werelditels voor de negentiende keer.

Het wereldtitelgevecht stond vijf weken later op het programma dan de bedoeling was. Klitsjko moest zich eerder door een kuitblessure afmelden voor de wedstrijd die oorspronkelijk op 24 oktober zou plaatsvinden.

Onorthodox

Klitsjko had grote moeite met zijn provocerende en onorthodox boksende opponent. Fury danste veel om de Oekraïner heen.

De 2,06 meter lange Brit ging ook mentaal het gevecht aan met zijn acht centimeter kleinere tegenstander. Fury praatte tijdens de eerste rondes tegen Klitsjko en leek hem soms zelfs uit te lachen.

De zo lang ongeslagen wereldkampioen wist zich geen raad met de strijdwijze van Fury, die in de loop van de partij steeds brutaler werd en meer tikken uitdeelde.

In de laatste ronde liet Klitsjko zich nog gelden, maar de jury wees Fury aan als de nieuwe wereldkampioen.

Revanche

De Oekraïner kon niet anders dan zijn opponent feliciteren. "Ik kreeg geen vat op hem. Fury was tot de laatste ronde snel en beweeglijk, hij heeft verdiend gewonnen", zei de 39-jarige Klitsjko, die onmiddellijk een revanche eiste.

"Die wil ik en die komt er, want dat staat in ons contract." Fury stemde meteen in met het plan. "Maakt niet uit waar, ik zal opnieuw tegen hem boksen en dan versla ik hem weer."