Pieter-Jan Postma is zeker van deelname aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De zeilver veroverde zaterdag bij het wereldkampioenschap in de Finn-klasse één van de vier startbewijzen die in Nieuw-Zeeland te verdienen waren.

De 33-jarige Fries stelde zijn olympische ticket veilig door goed te zeilen op de voorlaatse dag van het WK.

Postma rukte op naar de zevende plaats in het klassement door in de races negen en tien als zesde en zevende te eindigen. Zondag is alleen nog de medalrace.

Postma, die op de Spelen van 2012 in Londen vierde werd, reageerde verheugd op zijn kwalificatie voor Brazilië. "Ik ben mega blij. De hele week ging het niet zo als het moet, maar ik ben heel blij dat we het desondanks voor elkaar hebben gekregen."

De Fries zeilde een wisselvallig WK. "Ik heb de hele week moeite met het bepalen van de juiste strategie, normaal mijn sterkste punt. Ik had ook niet het goede materiaal getest vooraf, dus de snelheid was niet goed."

"Het overzicht had ik niet, maar ik ben door blijven vechten. Zeker de tweede helft van de serie heb ik gewoon goed gezeild, ondanks alles wat niet klopte. We hebben de medalrace gehaald en dat was het doel. Iedereen in mijn team heeft daar een steentje aan bijgedragen."

Scott

De wereldtitel kan de Fries niet meer pakken. Die stelde de Britse titelverdediger Giles Scott al voortijdig veilig.

De Engelsman is in de medalrace niet meer te achterhalen, al deed de Fransman Jonathan Lobert zaterdag zijn best door beide races te winnen. Zijn achterstand in punten op Scott is echter te groot.