Het Nederlandse hockeyteam heeft vrijdag met veel moeite gelijkgespeeld tegen Duitsland in de eerste groepswedstrijd van de finale van de Hockey World League. In Raipur (India) kwamen de aartsrivalen niet tot scoren: 0-0.

Duitsland kreeg de meeste en de beste kansen maar doelman Jaap Stockmann wist Oranje op de been te houden. De Nederlandse keeper werd uitgeroepen tot man van de wedstrijd.

Seve van Ass was nog het dichtst bij een Nederlandse treffer maar een schot van hem werd met de voet gered door de Duitse keeper Nicolas Jacobi. In de slotfase was Oranje nog een keer dicht bij een score.

Door tijdstraffen voor Oskar Deecke en Lukas Windfeder speelde Nederland aan het begin van het vierde kwart drie minuten tegen negen man en nog twee minuten tegen tien man maar toch werd de ploeg van bondscoach Max Caldas niet gevaarlijk.

Fürste

Duitsland moest nog voor rust een gevoelig verlies incasseren. Thierry Brinkman sloeg met zijn stick onbedoeld maar hard tegen de knie van de Duitse aanvoerder Moritz Fürste die het veld moest verlaten en per brancard werd afgevoerd.

De tweede helft zat Fürste als toeschouwer op de bank en de schade lijkt mee te vallen. "Er is niks gebroken of gescheurd. Alleen veel pijn. Ik ben snel terug'', liet de speler weten op Twitter.

Stockmann was tevreden met het gelijkspel. "We moesten wennen aan de omstandigheden maar uiteindelijk hebben we het goed gedaan'', reageerde hij.

Caldas

Caldas vond dat Stockmann terecht was benoemd tot beste speler van het veld. "Hij heeft ons vooral in de eerste helft geholpen. In de tweede helft hadden wij meer overwicht. Ik ben tevreden met onze start. Het was aanpoten. We hadden moeite om op gang te komen. Het gaat om het spel en dat moet nog groeien'', aldus de bondscoach tegen hockey.nl.

Oranje was eind augustus in de EK-finale in Londen nog met 6-1 te sterk voor Duitsland. Nederland neemt het zaterdag op tegen Argentinië en treft twee dagen later India, dat vrijdag in het andere duel in groep B met 3-0 verloor van de Argentijnen.