Voorzitter Sebastian Coe van de internationale atletiekfederatie IAAF stopt per direct met zijn rol als adviseur bij Nike.

Dat liet de Britse preses donderdag weten op een persconferentie in Monaco.

De voormalige topatleet wil de schijn van belangenverstrengeling wegnemen. In de eerste maanden van zijn voorzitterschap ontstond steeds meer ophef over zijn (commerciële) banden met Nike, zeker in relatie met de toewijzing van de WK atletiek van 2021.

Coe ontkende woensdag al dat hij een dubieuze rol heeft gespeeld bij de toewijzing van dat toernooi aan de Amerikaanse plaats Eugene. E-mails in het bezit van de BBC leken er echter op te duiden dat hij gelobbyd zou hebben voor de Amerikaanse stad.

Het organisatiecomité van de wereldtitelstrijd, Track Town USA, heeft banden met Nike. Eugene kreeg de WK toegewezen zonder dat er een stemprocedure aan te pas kwam, terwijl het Zweedse Göteborg het toernooi ook wilde organiseren.

"Deze situatie is slecht voor zowel de IAAF als voor Nike. Het is duidelijk dat de perceptie en de realiteit flink met elkaar worden verward", zei Coe, die ontkende dat hij zijn beslissing genomen heeft omdat de e-mails zijn uitgelekt, op de persconferentie.

Coe

De 59-jarige Brit kreeg de laatste weken veel vragen waarom hij niet eerder afscheid had genomen van zijn betaalde adviseurschap.

"Ik ben hier altijd heel open over geweest", aldus Coe. "Ik heb een lange en historische relatie met Nike, die al begon in 1978 toen ik nog atleet was."

"De beslissing die ik in de afgelopen weken genomen heb, geeft aan dat ik de intentie heb om mij volledig te focussen om dit schip in rustiger vaarwater te krijgen. Want er heeft de laatste tijd nogal een storm gewoed."

Nevenfuncties

Coe gaf aan dat hij al zijn nevenfuncties op zal geven om zich volledig te richten op de (doping)crisis in de atletiek.

Dat betekent onder meer dat hij na de Spelen van volgend jaar in Rio niet langer voorzitter zal zijn van het Britse Olympisch Comité (BOA). Bovendien zal Coe met zijn sportmarketingbedrijf CSM ook geen (atletiek)zaken meer doen die tegenstrijdige belangen zouden kunnen dienen.

De olympisch kampioen op de 1500 meter van 1980 en 1984 werd in augustus voor vier jaar benoemd als nieuwe president van de IAAF. Hij volgde Lamine Diack op, tegen wie in Frankrijk inmiddels een strafrechterlijk onderzoek loopt wegens corruptie.