Dafne Schippers heeft naast de titel van atlete van het jaar gegrepen. De Nederlandse moet de prijs aan de Ethiopische Genzebe Dibaba laten. Bij de mannen ging de award naar de Amerikaanse meerkamper Ashton Eaton.

Dat maakte de internationale atletiekfederatie IAAF donderdagavond bekend op een persconferentie in Monaco.

Schippers stond samen met Dibaba en de Poolse wereldkampioene kogelslingeren Anita Wlodarczyk op de zogenoemde shortlist voor de verkiezing voor de beste atlete van 2015. Ze had de eerste Nederlandse kunnen worden die de prestigieuze prijs op haar erelijst had mogen bijschrijven.

De 23-jarige Utrechtse kende een topjaar met de wereldtitel op de 200 meter in een Europees record (21,63), het WK-zilver op de 100 meter (10,81) en eerder al een toptijd op de 60 meter indoor (7,05). Ze werd vorige maand wel voor het tweede jaar op rij uitgeroepen tot Europees atlete van het jaar.

De 24-jarige Dibaba won de 1500 meter bij de WK in Peking en brak een maand eerder het wereldrecord op die afstand. Ze is de opvolgster van de Nieuw-Zeelandse kogelstootser Valerie Adams.

Succes was er wel voor de coach van Schippers. De 38-jarige Bart Bennema werd uitgeroepen tot winnaar van de 'IAAF Coaching Achievement Award', de prijs voor coach van het jaar.

Mannen

Bij de mannen mag Eaton zich voor het eerst atleet van het jaar noemen. De 27-jarige Amerikaan troefde vijfvoudig winnaar Usain Bolt en de Amerikaanse wereldkampioen hinkstapspringen Christian Taylor af.

Eaton, die de Franse polsstokhoogspringer Renaud Lavillenie opvolgt, maakte op de WK grote indruk door voor de tweede keer goud te winnen op de tienkamp en bovendien zijn eigen wereldrecord te verbreken.

Normaal gesproken worden de winnaars bekendgemaakt tijdens het traditionele atletiekgala in Monaco, dat dit jaar voor 28 november op de agenda stond.

De IAAF heeft dat feest echter geschrapt wegens het strafrechtelijk onderzoek van de Franse justitie tegen de van corruptie verdachte oud-voorzitter Lamine Diack.