Dafne Schippers hoopt dat ze een voorbeeld kan zijn van een dopingvrije sport. De atlete was genomineerd voor de titel wereldatlete van het jaar, maar zag de prijs donderdag naar Genzebe Dibaba gaan.

"Ik neem aan dat ze je nomineren vanwege de prestaties. Maar mochten er andere dingen meespelen, dan hoop ik echt dat ik het voorbeeld ben van dopingvrije sport", aldus Schippers, die dit jaar WK-goud pakte op de 200 meter.

"Ik zou zeker graag als voorbeeld willen dienen en echt strijden om te laten zien dat je zulke mooie prestaties ook schoon kunt bereiken."

De 23-jarige Utrechtse heeft er deels begrip voor dat de uitslag vanwege de dopingperikelen in Rusland donderdag op een persconferentie bekend werd gemaakt in plaats van op een gala.

"Aan de ene kant is het fijn dat alle rommel aan het licht komt en opgeruimd kan worden. Dat was helaas geen reden voor een feestje. Aan de andere kant moet je je realiseren dat een overgrote meerderheid zijn sport schoon beoefent."

"En de genomineerden moeten daar het boegbeeld van zijn. Ik denk dat alle genomineerden waardering verdienen. Ik heb niet al het nieuws hierover gevolgd, maar ben geschrokken van de dingen die ik gehoord heb."

"Ik ben enorm voor een schone sport en als dat betekent dat dit soort dingen afgelast moeten worden, is het helaas maar zo. Ik heb liever dat ze dit allemaal oplossen. Het is wel vervelend dat schone en eerlijke sporters gestraft worden en geen feestje krijgen."