Zeilster Marit Bouwmeester heeft donderdag net naast de titel op het WK Laser Radial gegrepen.

Ze eindigde in de slotrace op het water in Oman als vierde en kwam daardoor in punten gelijk met de Deense Anne-Marie Rindom.

Rindom had echter een beter totaal zonder schrapresultaat, waardoor zij het goud pakte en Bouwmeester genoegen moest nemen met het zilver.

Bouwmeester verdedigde haar titel in de olympische zeilklasse, maar moest vanaf de eerste dag in de achtervolging. Ze ging als zesde de finaleraces in, die dinsdag begonnen. Daarin zeilde ze echter sterk, waardoor ze voor de laatste races op donderdag derde stond in het klassement.

Vanwege de matige omstandigheden bij Al Mussanah werd er slechts één race gevaren op donderdag. Bouwmeester zeilde daarin lang op een voor goud voldoende tweede plaats. Tijdens de race zakte ze toch naar de vierde plek, achter de Chinezen Xu Liji en Zhang Dongshuang en de Finse Monika Mikkola.

De concurrentie in het klassement hield ze ver achter zich, maar hun resultaten gelden als schrapresultaat. Daardoor kwam Rindom op een gelijk puntenaantal met de Nederlandse. Bouwmeester had gedurende het toernooi slechts één race gewonnen en de Deense twee.

Pijnlijk

''Dit is de meest pijnlijke manier om een WK-titel te verliezen, gelijk in puntenaantal. Dan wordt ik liever tiende'', baalde Bouwmeester na haar race. ''Als je verliest van iemand die beter is, is het ook nog tot daaraan toe. Maar ik heb het aan mezelf te wijten. Ik heb gedurende het toernooi kansen gecreëerd, maar ze niet niet gepakt.''

Bouwmeester was al zeker van deelname op de Olympische Spelen. ''Maar dit is geen extra motivatie. Ik wil altijd de beste zijn, ik werk er kneiterhard voor. Het WK is gewoon heel belangrijk, het belangrijkste toernooi van dit jaar.''

In Oman eindigde Maxime Jonker na een 28e plaats op donderdag als negende in het eindklassement. Daphne van der Vaart sloot het WK af als 27e.

Postma

Finnzeiler Pieter-Jan Postma duikelde in het klassement van het WK in Nieuw-Zeeland. De Nederlander slaagde er in de twee regatta's van donderdag niet in voorin te eindigen en met respectievelijk de 23e en 34e plek zakte hij naar de 23e plaats in de tussenstand.

De Britse titelverdediger Giles Scott handhaafde zich aan kop. Postma is op jacht naar een startbewijs voor Rio 2016.

Bij het WK zijn vier olympische tickets te verdienen.