De Nederlandse basketbalsters hebben woensdag in de EK-kwalificatie niet kunnen stunten tegen Frankrijk. De nummer twee van de Olympische Spelen van 2012 won in Amsterdam met 76-52.

De Oranjevrouwen stonden na het eerste kwart in de uitverkochte Sporthallen Zuid nog op gelijke hoogte met Frankrijk (15-15), de nummer vier van de wereldranglijst. Nederland staat niet op die ranking van 77 landen.

Vanaf het tweede kwart liepen de Franse vrouwen langzaam weg van de ploeg van Remy de Wit, met een 35-27 ruststand en 53-42 na het derde kwart. In de laatste tien minuten bleek het krachtsverschil echt te groot (23-10).

De 21-jarige Kourtney Treffers was topscorer bij Oranje met veertien punten. Bij Frankrijk had Endéné Miyem zestien punten.

Nederland verraste zaterdag nog door de EK-kwalificatiereeks te beginnen met een 76-67 thuisoverwinning op Kroatië, de nummer twintig van de wereld.

Frankrijk staat met twee zeges nu bovenaan in groep B. De poulewinnaars en de beste zes nummers twee plaatsen zich voor het EK van 2017 in Tsjechië.