Sebastian Coe, de voorzitter van de internationale atletiekfederatie IAAF, zou een dubieuze rol hebben gespeeld bij de toewijzing van de WK atletiek van 2021 aan het Amerikaanse Eugene in april.

Dat meldt de BBC woensdag. De Britse televisiezender zegt in het bezit te zijn van e-mails tussen Coe en Craig Masback, het hoofd van de marketingafdeling van het Amerikaanse sportmerk Nike.

De organisatie in Eugene is nauw verbonden met Nike. De stad uit de staat Oregon kreeg de WK toegewezen zonder dat het zich kandidaat had gesteld. Het Zweedse Göteborg was wel in de race.

"Het idee dat we niet eens de kans kregen ons bid toe te lichten, dat we niet eens beoordeeld zijn, maakt me nog steeds woedend'', zei Björn Eriksson namens de organisatie in Göteborg. "Dit stinkt en moet worden onderzocht."

Bij de bekendmaking in april meldde de IAAF dat de beslissing was genomen vanwege de financiële steun die de gouverneur van Oregon en het Amerikaans Olympisch Comité zouden hebben toegezegd

Eugene was ook al kandidaat voor de WK in 2019, maar verloor toen de strijd om het binnenhalen van het toernooi van de Qatarese hoofdstad Doha.

Corruptie

Gevraagd naar de gang van zaken zegt Coe niet te hebben gelobbyd om de WK aan Eugene toe te wijzen. De 59-jarige Brit heeft Eugene naar eigen zeggen wel aangemoedigd om zich in de strijd te mengen.

Eerder deze maand uitte Coe zijn zorgen over corruptie in de atletiekwereld. Lamine Diack, de voorganger van Coe, zou voor meer dan 1 miljoen euro smeergeld hebben ontvangen.

Volgens de Franse justitie heeft de 82-jarige Senegalees het geld in 2011 aangenomen en in ruil daarvoor positieve dopingtests van Russische atleten verdoezeld.