Marit Bouwmeester heeft de slechte prestaties van zondag op het WK Laser Radial weer weggepoetst.

De zeilster werd dinsdag achtereenvolgens eerste en derde in de races op het water bij Oman en is met een tweede plaats weer volop in de race voor de medailles.

De Friezin liep zondag tegen een diskwalificatie aan in de vijfde race en eindigde in de zesde race als negende. Daardoor viel ze terug naar de zesde plek in het klassement.

Na de rustdag van maandag herpakte ze zich met twee goede races. Bouwmeester staat slechts één punt achter lijstaanvoerster Anne-Marie Rindom uit Denemarken.

De Belgische Evi van Acker staat derde op drie punten van Rindom.

Postma

Finnzeiler Pieter-Jan Postma begon slecht aan het WK in Nieuw-Zeeland. Na twee races bij Takapuna staat de Fries op de 31e plaats, terwijl het podium de doelstelling was.

Postma zeilde dinsdag in de eerste twee races op het water in de buurt van Auckland naar respectievelijk de 27e en de 29e stek.

Dat levert hem 56 punten op, 48 meer dan de twee lijstaanvoerders: thuiszeiler Andrew Murdoch en de Brit Giles Scott. Aangezien Murdoch de eerste race won, voert hij de ranglijst voorlopig aan.

Met een nieuwe WK-medaille, na het zilver in Cascais (2007) en Perth (2011) en het brons in Tallinn (2013), stelt Postma zijn deelname in Rio de Janeiro definitief veilig.

Postma (33) heeft met de tweede plaats eerder dit jaar bij het olympisch testtoernooi in Rio al voldaan aan de norm van sportkoepel NOC*NSF. Hij moet echter nog wel namens Nederland een olympisch startbewijs bij de internationale zeilfederatie verdienen.

Bij de WK liggen vier tickets voor Rio klaar op de geschoonde lijst. Dertien landen zijn al zeker van olympische deelname.