Keniaanse atleten hebben maandag het kantoor van de nationale atletiekbond bezet.

De sporters zijn volgens Keniaanse media woest over het falende beleid tegen dopinggebruik in hun land en eisen het vertrek van de leidende figuren bij de atletiekbond (AK).

Het Keniaanse antidopingbeleid ligt zwaar onder vuur. Het mondiale antidopingagentschap WADA heeft Kenia bevraagd over het beleid en het nationale olympisch comité vreest dat een schorsing van het land een reële optie is. De bazen van de atletiekbond worden beschuldigd van het verdoezelen van dopinggevallen en fraude.

Vorige week werd bekend dat de ethische commissie van de internationale atletiekfederatie IAAF is een onderzoek is gestart naar beschuldigingen van corruptie aan het adres van vicevoorzitter David Okeyo van de Keniaanse atletiekbond.

De official zou samen met samen AK-voorzitter Isaiah Kiplagat en voormalig penningmeester Joseph Kinyua zo'n 650.000 euro van een sponsordeal van Nike met de bond hebben achterovergedrukt.

Politie

De atleten besloten maandag het heft in eigen hand te nemen en bestormden het kantoor van de atletiekbond in Nairobi, het Riadha House. Ze sloten vervolgens de werknemers buiten. De politie was aanwezig om de situatie niet te laten escaleren.

"Isaiah Kiplagat moet vertrekken", schrijft wereldkampioen 400 meter horden Nicholas Bett op zijn Facebook-pagina. "Een verandering is nodig."

"We voeren gezamenlijk actie om het bestuur en management van de atletiekbond op te frissen'', zegt de atletenvakbond in een verklaring. "Atleten die serieus bezig zijn met hun sport lopen het risico om geschorst te worden.''

Een van de vicepresidenten van de atletiekbond, Jack Tuwei, zei tegen het Keniaanse Capital Sport dat ze "deze groep mensen niet herkennen''. Een andere bestuurder bij de sportbond, Isaac Mwangi, zei tegen hetzelfde medium dat "er geluisterd zal worden naar de klachten''.

De atletiekbond van Kenia heeft altijd ontkend dat er is gefraudeerd.