Dankzij een sterke derde ronde heeft Joost Luiten zaterdag terreinwinst geboekt op het slottoernooi van de Europese Tour in Dubai.

De 28-jarige Bleiswijker leverde een scorekaart met 68 slagen in en verruilde daardoor de gedeelde 28e voor de gedeelde zeventiende plaats op het prestigieuze toernooi.

Luiten noteerde liefst vijf birdies op de banen van Jumeirahen en stelde daar slechts één bogey tegenover.

Andy Sullivan leidt nog steeds de dans. De Engelsman zag Rory McIlroy uit Noord-Ierland wel naderen tot op één slag. Op drie slagen van de leider completeert de Amerikaan Patrick Reed de top drie.

Voor de winnaar ligt ruim 1,2 miljoen euro klaar. Luiten heeft goede herinneringen aan Dubai. Vorig jaar werd hij negende, in 2013 vierde.

Solide

De Nederlander herstelde zich van een naar eigen zeggen frustrerende dag. "Ik sloeg de bal vrijdag eigenlijk best goed, maar maakte te weinig birdies. Vandaag ging het gelukkig weer beter en heb ik wel vijf birdies gemaakt. Ik speelde solide'', meldde hij op zijn website.

Op holes 5, 7, 13, 14 en 15 maakte hij zijn birdies, alleen op hole 8 moest hij een bogey noteren. "Een onnodig foutje'', vond Luiten, die op negen slagen van de leider staat.

"Helaas wist ik op de laatste drie holes van de dag geen slagen meer te winnen, hoewel ik op 16 en 18 wel kansen had van vijf en vier meter. Toch is -4 een prima score.''