Golfer Joost Luiten heeft een voortvarende start op het slottoernooi van de Europese Tour in Dubai niet helemaal het gewenste vervolg kunnen geven. 

De Rotterdammer ging vrijdag op de banen van Jumeirah rond in 72 slagen. Hij had donderdag slechts 69 slagen nodig, drie onder het baangemiddelde.

Luiten deelt na de tweede dag de 28e plaats met een achterstand van negen slagen op de Brit Andy Sullivan, die voor de tweede keer op rij een score van 66 slagen noteerde en leidt met 12 onder par.

De Argentijn Emiliano Grillo klom door een ronde van 64 slagen (-8) naar de tweede plaats met -11. De Amerikaan Patrick Reed is de nummer drie met -9.

Aan het toernooi op de sjieke Jumeirah Golf Estates doen zestig golfers mee aan de finale van de Europese Tour. Voor de winnaar ligt ruim 1,2 miljoen euro klaar.

Luiten kan pronken met goede resultaten in Dubai. Vorig jaar werd hij negende, in 2013 zelfs vierde. Dit seizoen vallen de prestaties van Nederlands beste golfer wat tegen, maar hij hoopt zijn jaar goed af te sluiten in het emiraat.

Kansen

Luiten maakte in zijn tweede ronde slechts twee birdies. Hij liet veel kansen op meer liggen. "Ik moet zeggen dat het putten de laatste tijd steeds beter gaat, maar vandaag miste ik er te veel'', meldde hij aan De Telegraaf.

Hij had op de eerste hole al een birdie kunnen maken. "Als die valt, zit je er meteen lekker in. Nu weet je dat je daar een kans mist.”

Na een birdie op hole veertien volgde meteen een bogey op vijftien. "Mijn slechtste afslag van de dag en dan lig ik ook meteen achter een boom. Het is een beetje het verhaal van dit jaar. Best goed spelen, hard werken, maar nergens mee wegkomen."